Haagse korpschef snapt ophef over citaat niet

08-07-2014 09:56

Update: reactie van Nourdeen Wildeman:

In het artikel gisteren op WijBlijvenHier stond de zin: “Benieuwd of hij een Guido van Woerkommetje doet (lees: excuses aanbieden)”.
Ik reageerde daarop (zie 2e comment onder het stuk) door te zeggen: “Volgens mij is een ‘Guido van Woerkommetje doen’ niet alleen excuses aanbieden, maar ook inzien dat je niet langer geschikt bent om een functie te bekleden waarin je geacht wordt vrij van enige smet te zijn.”

That’s all. De journalist van het Algemeen Dagblad heeft ergens lezen dat ik bestuurslid ben van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims en haalt dat erbij om de quote een  beetje body te geven, maar de realiteit is dat ik op persoonlijke titel één comment van één zin onder een bericht op WijBlijvenHier heb geschreven.

 

De Haagse korpschef Paul van Musscher raakte onlangs ineens in opspraak, nadat een deel van een interview dat hij als Goudse politiechef vier jaar geleden gaf, op internet opdook. In het bewuste fragment citeert hij een Marokkaanse man die lessen in multiculturaliteit geeft.

Genetisch

Van Musscher, bij de landelijke politie verantwoordelijk voor de portefeuille Discriminatie en Diversiteit, haalde deze man aan in een gesprek over de problemen met Marokkanen in Gouda. Hij zegt: “De inwoners uit Gouda komen uit het Rifgebergte. Dat zijn Berbers. Berber komt van het woord barbaar. En het is inderdaad cultureel ingebakken dat ze wat wilder zijn. Wat makkelijker op straat leven. Wat ruiger. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch meegekomen is”.

Aftreden

Door deze uitspraak (die dus een citaat is), eist het Landelijk Platform Nieuwe Moslims nu het aftreden van Van Musscher. Nourdeen Wildeman, bestuurslid bij de organisatie, spreekt van een ‘Guido van Woerkommetje doen’. “Dat is niet alleen excuses aanbieden, maar ook inzien dat je niet langer geschikt bent om een functie te bekleden, waarin je geacht wordt vrij van enige smet te zijn,” zo citeert het AD Wildeman.

Ook de Haagse moslimpartij Partij van de Eenheid heeft schriftelijke vragen gesteld over de uitspraak in het vier jaar oude interview.

Ophef

Van Musscher begrijpt niets van de ophef. “Wat ik doe, is een man citeren – een Berber nog wel – die bij ons op kantoor lessen in multiculturaliteit geeft. Het is geenszins mijn eigen mening. Ik ben juist altijd degene die tegen mijn mannen en vrouwen op straat zegt: ‘houd geen auto’s aan, puur omdat er iemand met een kleurtje achter het stuur zit’.”

Straatcultuur

De politietopman benadrukt niemand te hebben willen kwetsen. “Of er een verband is tussen criminaliteit en genetica? Dat weet ik niet: ik ben politiechef, geen wetenschapper. Wat ik wel weet, is dat achtergrond, religie, migratiegeschiedenis allemaal een rol kunnen spelen. En bij Berbers zie je dat er veel meer een straatcultuur is.”

Volgens de politieman was de hele uitzending zeer genuanceerd. Hij stelt dan ook niet te vinden dat hij zich zou moeten verdedigen.