Kabinet schiet mkb te hulp

08-07-2014 08:40

Het kabinet wil het mogelijk maken dat ondernemers in het midden-en kleinbedrijf meer geld kunnen lenen om groeiplannen te financieren. Het zorgt voor een pakket maatregelen die moeten leiden tot 2,5 miljard aan extra financieringsruimte voor deze bedrijven. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

“Ondernemers zien in de aantrekkende economie steeds meer kansen om te groeien. Helaas hebben ondernemers dikwijls een zwakke financiĆ«le positie, is het risico voor banken toegenomen en zijn er onvoldoende alternatieven voor financiering via de bank”, zegt Kamp.

Het kabinet zal garant staan voor diverse fondsen. Dat moet private financiers stimuleren tot extra marktfinanciering. Zo zal het ministerie van Economische Zaken voor 500 miljoen euro garant staan voor de financiering van een door private investeerders op te richten fonds. Ook stelt het departement 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het reeds bestaande fonds om investeerders aan te sporen het midden- en kleinbedrijf van eigen vermogen te voorzien. Daarnaast komt er onder meer voor 400 miljoen euro garanties voor alternatieve financieringsinitiatieven.

(ANP)