VVD en PvdA lokaal niet eens over asielzoekers

09-07-2014 07:25

Lokale bestuurders van de VVD en PvdA zijn enorm verdeeld over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op onderdak. Dat meldt NU.nl op basis van een peiling door Overheid in Nederland onder ruim 2000 raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Een meerderheid van 55 procent van de ruim 2000 respondenten vindt dat de gemeente definitief uitgeprocedeerde asielzoekers opvang moet kunnen bieden en eventueel moet zorgen voor voedsel, zorg en onderwijs.

Van de liberale bestuurders vindt echter slechts 9 procent dat de gemeente die mogelijkheid moet hebben, terwijl bij de sociaaldemocraten dat percentage op 89 procent ligt.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) is fel tegenstander van de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij hebben daar volgens Teeven alleen recht op als zij meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

De stelling dat staatssecretaris Fred Teeven alles in het werk moet zetten om uitgeprocedeerden het land uit te zetten, kan op steun rekenen van precies de helft van de ondervraagden, maar ook hier zijn de verschillen tussen VVD en PvdA groot. Zo’n 91 procent van de VVD-bestuurders en lokale volksvertegenwoordigers is het er mee eens, tegen 29 procent van de PvdA’ers.