Chinezen hackten Amerikaanse overheid

10-07-2014 07:25

Chinese hackers hebben zich in maart toegang verschaft tot de computernetwerken van de Amerikaanse overheid. De New York Times meldt donderdag dat de Chinezen daardoor van duizenden medewerkers persoonlijke informatie hebben kunnen inzien, zoals buitenlandse contactpersonen, arbeidsverleden en drugsgebruik. Deze gegevens worden onder meer gebruikt bij veiligheidschecks.

Hoe de digitale inbraak kon worden gepleegd, is nog onduidelijk. Toen Amerikaanse functionarissen de Chinese hackers ontdekten, werden de indringers van het netwerk geblokkeerd. Volgens de veiligheidsdiensten is er “op dit moment geen bewijs dat er persoonlijke informatie is verdwenen of verloren”.

Volgens experts zijn de Amerikaanse computersystemen stelselmatig doelwit van Chinese hackers. Die hebben het onder meer op Amerikaanse denktanks en juristen gemunt. De Chinezen proberen zich al jaren toegang te verschaffen tot digitale netwerken in de VS, maar sinds de situatie in Irak de afgelopen weken escaleerde, neemt het aantal aanvallen vanuit China toe.

ANP