Hoogbejaarde voor rechter wegens moord

10-07-2014 08:28

De 83-jarige Henk K. moet donderdag in Utrecht terechtstaan voor de moord op zijn 86-jarige vrouw. K. zou zijn zieke echtgenote hebben gewurgd, omdat hij haar lijden niet langer kon aanzien.

De hoogbejaarde man werd in oktober opgepakt, nadat hij zelf de politie had gebeld met de mededeling dat er in zijn huis, in Doorn, iets ernstigs was gebeurd. Volgens zijn advocaat Wim Anker is K. 58 jaar met zijn vrouw getrouwd geweest en waren zij gelukkig met elkaar.

In januari liet de rechtbank K., tegen de zin van het Openbaar Ministerie (OM), onder voorwaarden vrij. De vrouw had de ziekte van Parkinson en leed aan beginnende dementie, aldus het OM destijds, “maar er was geen enkele aanwijzing dat het slachtoffer niet meer wilde leven.” Ook was volgens justitie niet gebleken dat K. niet geschikt was voor een verblijf in de cel.

De rechtbank overwoog toen dat de persoonlijke belangen van K. zwaarder wegen dan die van de samenleving. Een van de voorwaarden was dat de man 4 keer per week in dagbehandeling ging.

ANP