‘Regering VK verzorgt training jihadisten’

10-07-2014 12:12

De Britse regering verzorgt gek genoeg indirect zelf de training en financiering van de jihadstrijders in Syrië die ze nu als bedreiging voor de nationale veiligheid ziet. Dat zegt de Nederlandse oud-militair en jihadistentrainer Yilmaz in een vraaggesprek tegen de Britse zender Sky News.

“Het is grappig, de Britse regering traint en financiert zelf, ofwel in Jordanië ofwel in Syrië, het Vrije Syrische Leger. Dus de Britse regering helpt, en ik help om mijn eigen manier”, aldus de Nederlander die al 2 jaar actief is in de regio.

In tegenstelling tot Europese regeringen ziet Yilmaz in de jihadstrijders geen enkel gevaar voor Europa. “Wanneer ik met de Britse en andere buitenlandse strijders hier praat, kan ik me niet indenken dat ze alles riskeren, dan naar huis gaan en misdaden plegen”, aldus Yilmaz. “Maar er bestaat altijd de kans dat een ongeleid projectiel iets stoms, iets geks doet”, aldus Yilmaz.

Yilmaz leidt in Syrië jihadisten op en gaat naar eigen zeggen door met zijn missie. In het Skypegesprek met Sky News geeft hij toe dat hij Britse jongeren traint om in de oorlog te vechten. Het is nog steeds kinderlijk eenvoudig om in Syrië te komen. “Het is extreem makkelijk om hier te komen. Mensen gaan op vakantie, en eindigen in Syrië”, aldus de Nederlander vanuit de Syrische provincie Idlib.

Volgens de Nederlander, die zegt het doel van ISIS om de Syrische regering omver te werpen te ondersteunen, is er weinig plaats voor vrouwen. “Sommige broeders hebben hun vrouwen of hun zussen meegebracht – maar het is een ondersteunende rol, huishoudelijk werk, wassen, kleren maken, er is geen behoefte aan vrouwelijke strijders.”

ANP