Syriëronselaar Oussama C. langer vast

10-07-2014 10:37

Het voorarrest van de 18-jarige Oussama C. die is opgepakt voor het ronselen van strijders voor de burgeroorlog in Syrië, is met 90 dagen verlengd. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag gezegd.

Hij was al bij de Nederlandse autoriteiten in beeld. C. uitte zijn extremistische gedachtegoed op internet en radio.

De politie zei eerder te denken dat hij ook zelf bezig was met voorbereidingen om zich in de strijd te mengen “onder de vlag van een terroristische organisatie”. Justitie verdenkt C. verder nog van “het opruien tot een terroristisch misdrijf”, onder meer via sociale media.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde vorige week aan alle beschikbare middelen in te zetten om de toegenomen terroristische dreiging van Nederlandse strijders aan te pakken. Antiterreurbaas Dick Schoof noemt de huidige dreiging in Nederland “zorgelijker dan ooit”.

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië. Ongeveer 130 mensen zijn naar dat strijdtoneel afgereisd, onder wie 20 vrouwen. Inmiddels zijn er van deze groep 30 teruggekeerd. Juist zij vormen een risico voor de veiligheid in Nederland, stellen de inlichtingendienst AIVD en antiterreurbaas Dick Schoof.

ANP