Turkije doet onderzoek naar families jihadisten

10-07-2014 08:36

De Turkse autoriteiten zijn begonnen families te benaderen van Turkse jihadisten die naar de buurlanden Syrië en Irak zijn vertrokken. Het gaat om 370 families. De inlichtingendiensten hopen met hun hulp een beter inzicht te krijgen in wie er naar de oorlogsgebieden gaan, meldt de krant Hürriyet.

De informatie heeft al geleid tot nader onderzoek van verenigingen, inclusief Turkse hulporganisaties, die jihadisten naar de buurlanden zouden loodsen. Volgens de eerste resultaten hebben de meeste jihadisten een religieuze school doorlopen en hebben ze losse familiebanden.

Turkije heeft aan het begin van de Syrische burgeroorlog de strijders tegen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad enthousiast gesteund. Nu, 3 jaar later, lijken de strijders voornamelijk te bestaan uit soennitische extremisten zoals die van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Er zijn naar schatting 600 tot 700 Turken bij de ISIS.

Europese landen, waaronder Nederland, hebben dinsdag in Milaan besloten gezamenlijke actie te ondernemen tegen het jihadisme, onder meer door de jihadpropaganda op internet te bestrijden.

ANP