‘Burgemeester moet ex-gedetineerde kunnen weigeren’

11-07-2014 07:56

Lokale politici willen dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om ex-gedetineerden te weigeren als hun aanwezigheid zorgt voor maatschappelijke onrust. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl, uitgevoerd door Overheid in Nederland.

Van de 2083 ondervraagde burgemeesters, wethouders en raadsleden vindt 42 procent dat burgemeesters de vrijheid moeten hebben om ex-gedetineerden te weigeren. Nog eens 15 procent vindt dat dat bij grote weerstand onder inwoners moet kunnen.

Partijen verschillen hierover flink van mening. Zo vinden de meeste lokale PvdA’ers (56 procent) dat gemeenten voormalige bajesklanten niet mogen weigeren. Bij het CDA pleit 64 procent juist voor vrijheid voor de burgemeester, bij de SGP zelfs 70 procent.

Onlangs zorgde de nieuwe verblijfplaats van de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der Velde in Amersfoort boven een kinderdagverblijf voor veel onrust. Bewoners eisen het vertrek van Van der Velde, maar omdat hij zijn straf heeft uitgezeten kan hij niet gedwongen worden om te vertrekken. Daarvoor zorgde ook de komst van zwembadpedo Benno Larue in Leiden ook al voor veel ophef.

ANP