Fractievoorzitters terug van antipiraterijmissie

11-07-2014 07:48

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben deze week een werkbezoek gebracht aan het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën, dat onderdeel is van de EU-antipiraterij-operatie Atalanta. Ze werden begeleid door de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

Tijdens een varende patrouille langs de oostkust van Afrika lieten de Kamerleden zich uitgebreid informeren over de inzet van de militairen. “Het werk van de Nederlandse militairen en de internationale collega’s dwingt respect af en is belangrijk voor de regio, maar zeker ook voor Nederland zelf. We zijn onder de indruk van de professionaliteit van onze mannen en vrouwen”, aldus Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg die de delegatie leidde.

Het bezoek werd tot dusver stil gehouden en was met veel geheimzinnigheid omgeven.

Voorafgaand aan het scheepsbezoek hadden Kamervoorzitter fractievoorzitters in Dar es Salaam een ontmoeting met de voorzitter van het Tanzaniaanse parlement, Semamba Makinda.

Naast Van Miltenburg namen de fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP) aan het werkbezoek deel. Ze vertrokken maandag en zijn vrijdag op Schiphol teruggekeerd.

ANP