Meer aandacht voor vitale sectoren bij cybercrime

11-07-2014 08:55

De overheid gaat de vitale sectoren zoals water, energie en telecom van meer aandacht voorzien als het gaat om digitale veiligheid, om zo maatschappelijke ontwrichting te voorkomen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN).

“Door de afhankelijkheid van ICT neemt de impact en het risico van cyberaanvallen en verstoringen toe. Grootschalige verstoringen van de digitale infrastructuur kunnen binnen de vitale sectoren leiden tot ontwrichting of uitval van dienstverlening, met maatschappelijke onrust, verstoring of ontwrichting als mogelijk gevolg. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de ­digitale weerbaarheid van ­Nederland ­onder druk blijft staan”, zo valt er in het rapport te lezen.

De motieven voor de extra aandacht zijn volgens de krant van economische aard. Door Nederland een veilige plek te maken kan er een concurrentievoordeel behaald worden. Ook is de aandacht belangrijk omdat er steeds meer apparaten een internetverbinding hebben, terwijl veel software verouderd is en niet naar behoren worden onderhouden.

De overheid is onder meer gestart met een ‘verkenning’ naar de haalbaarheid van gescheiden ICT-netwerken. Ook komt er een‘responsenetwerk’, een speciaal team van waarin de overheid en bedrijven samenwerken zodat er bij een incident gelijk kan worden ingegrepen.

BuzzT