UPDATE: Rutte heeft topbaan EU afgeslagen

11-07-2014 07:18

Premier Rutte is wel degelijk in beeld geweest als nieuwe voorzitter van de Europese Raad, maar heeft dit afgehouden. Volgens bronnen tegen De Telegraaf voelt hij er niets voor om de opvolger van de Belg Van Rompuy te worden.

Twee weken geleden waren er geruchten over een mogelijk vertrek van Rutte naar Brussel. Deze speculaties kwamen naar aanleiding van een publicatie in de Italiaanse krant La Repubblica, die meldde dat met name de Duitse bondskanselier Merkel de Nederlander graag op de hoge post zou zien. Het kabinet zei destijds bij monde van vicepremier Asscher dat de geruchten over een eventuele kandidaatstelling ‘onzin’ waren.

Nu blijkt dat de minister-president toch een optie is geweest. “Merkel had het in haar hoofd zitten”, stellen bronnen. Een andere ingewijde zegt dat Rutte zijn kabinet niet in de steek wilde laten. “Hij wil van zijn tweede kabinet een succes maken. Als hij nu zou overstappen, zou dat kabinet waarschijnlijk vallen.”

Update: Vicepremier Lodewijk Asscher heeft vrijdag nogmaals gezegd dat het onzin is dat Mark Rutte kandidaat was voor de post van Europees president. “Het is onzin en daar blijf ik bij.” Asscher reageerde hiermee op een bericht in De Telegraaf. Eind juni ontkende zowel Asscher als de premier al dat Rutte was gevraagd om Herman van Rompuy op te volgen.

Update: Premier Mark Rutte is niet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel gevraagd om de nieuwe EU-president te worden. Hij is ook “niet in de markt” voor die functie, zo zei hij vrijdag voor de ministerraad. Hij reageerde hiermee op een bericht in De Telegraaf, die schreef dat Merkel hem gevraagd zou hebben de Belg Herman Van Rompuy op te volgen als EU-president.

Rutte zei dat vrijdag voor de ministerraad. Hij reageerde op een bericht in De Telegraaf  Diens termijn loopt dit jaar af. Enkele weken geleden ontkende Rutte berichten hierover ook al.