Tweede termijn Aboutaleb zo goed als zeker

11-07-2014 06:35

De herbenoeming van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam lijkt zo goed als zeker. De gemeenteraad van de havenstad besloot donderdagavond om de burgemeester aan te bevelen voor een nieuwe termijn van 6 jaar.

Aboutaleb kwam op 29 augustus 1961 ter wereld in een huis zonder water en licht in het Marokkaanse dorpje Beni Sidel. Op 15-jarige leeftijd ging hij samen met zijn familie zijn vader achterna, naar Nederland.

‘Topallochtoon’ Aboutaleb (52) werd vijf jaar geleden de eerste islamitische burgemeester van een grote stad in West-Europa. In Rotterdam volgde hij Ivo Opstelten (VVD) op, de huidige minister van Justitie. Daarvoor was Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV en werkte hij in Amsterdam als wethouder van onderwijs, jeugd, werk en inkomen.

Als burgemeester van Rotterdam pleitte hij voor de regulering van wietteelt en tekende hij in mei samen met honderden collega’s een petitie voor een ruimhartiger pardon voor asielzoekerskinderen.

ANP