Verbod op uitlevering Sabir K. was terecht

11-07-2014 11:21

Het gerechtshof in Den Haag heeft vorig jaar terecht een stokje gestoken voor de uitlevering van terrorismeverdachte Sabir K. aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Hij mag van het hoogste rechtscollege dan ook niet worden uitgeleverd.

Het hof vond vorig jaar dat er te veel onzekerheid is blijven bestaan over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan. Nederland heeft dat niet goed genoeg uitgezocht. De Hoge Raad is het daarmee eens.

De VS verdenken de Nederlander ervan dat hij in Afghanistan voor al-Qaida heeft gevochten tegen Amerikaanse militairen. Hij werd in september 2010 in Pakistan opgepakt. Volgens K. is hij daar met medeweten van de Amerikanen gemarteld.

De Hoge Raad vindt de uitlevering onrechtmatig als de Verenigde Staten ervoor hebben gezorgd dat Sabir K. in Pakistan is gemarteld in verband met de verdenking tegen hem. Het hof heeft de Nederlandse autoriteiten nog de gelegenheid gegeven om te onderzoeken dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Dat deden ze niet en daarom “heeft het hof mogen oordelen dat de uitlevering moet worden verboden”. ,,Daarmee wordt het grote belang gediend dat foltering in de hele wereld wordt tegengegaan”, motiveert de Hoge Raad toe.

ANP