Opinie

Integrale reactie van Jamal Nouhi (PvdA Breda)

13-07-2014 10:49

De discussie en commotie die de afgelopen dagen is ontstaan, is heviger dan ik verwachtte. Dat er reacties zouden komen op mijn uitlatingen had ik wel verwacht. Sterker nog, mijn woorden hadden tot doel de discussie over de werkwijze van Human Rights Watch (HRW) op gang te brengen.

Ik ben echter enorm geschrokken van de verkeerde wending die de discussie heeft gekregen. De manke vergelijking welke ik heb geschetst, heeft nimmer de intentie gehad om hier iemand mee te krenken.

Commentaar op mensenrechten

HRW doet goed werk. Mijn kritiek op HRW is echter dat met een dergelijke benadering bij een land als Marokko, waar andere normen en waarden gelden, het risico bestaat dat ze de deur volledig sluiten voor commentaar op mensenrechten.

Hervormingen in de toekomst, op het gebied van vrouwenemancipatie bijvoorbeeld maar juíst ook homo-emancipatie, komen zo volledig stil te staan.

Mijn woorden dienden een dubbel doel: enerzijds kritiek leveren op HRW maar anderzijds ook kritiek leveren op de veroordelingen.

Sinterklaasfeest

Wij vinden het importeren van normen en waarden van een andere cultuur soms zelf ook moeilijk. Neem bijvoorbeeld het sinterklaasfeest. Dit feest is door een VN-mensenrechten onderzoekster betiteld als een ‘racistisch feest’. Heel het land staat dan op zijn achterste poten.

Dat is precies het gevoel dat in Marokko heerst wanneer je het over homorechten hebt. Dit gevoel heb ik met mijn woorden willen aanspreken.

Vijfde colonne

De suggestie van ‘de vijfde colonne’ die in de media gewekt werd is ongerijmd. Mijn hele leven heb ik me op verschillende vlakken ingezet voor Nederland. Ik heb vrijwillig militaire dienst vervuld en ben trots op het feit dat ik een Nederlander ben. Dit gevoel laat ik me dan ook door niemand ontnemen.

Een belangrijk deel van mijn carrière heb ik me gericht op het bestrijden van ongelijkheid en discriminatie van álle burgers. Het doet me dan ook vreselijk veel pijn om te zien dat ik door de media als homofoob wordt bestempeld. De homo-gemeenschap in het land draag ik een warm hart toe en neem daarom mijn woorden terug.

Excuses

Nogmaals mijn welgemeende excuses aan eenieder die zich door mijn woorden onbedoeld gekwetst voelt.