Binnenland

Uitspraak kort geding Volkert op 30 juli

14-07-2014 11:46

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, eist vandaag in een kort geding dat de extra voorwaarden die aan zijn voorwaardelijke vrijlating kleven, wordt geschorst. Zo mag Van der Graag zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden begeven, mag hij niet met media praten, heeft hij verplicht psychische begeleiding en draagt hij een enkelband.

Pleidooi advocaat Van der Graaf

Raadsman Franken pleitte dat de extra eisen voor Van der Graaf normaliter worden gebruikt bij recidivisten en dat het recidiverisico bij zijn cliënt laag is. De verwachte maatschappelijke onrust is uitgebleven. Het gebiedsverbod vindt Franken dan ook onrechtmatig, zeker omdat er in heel Nederland aanhangers van Fortuyn wonen. Bovendien zou hij door het gebiedsverbod enkele familieleden niet meer kunnen en zien en niet overal gebruik kunnen maken van passief kiesrecht.

De enkelband van Van der Graaf noemt Franken “niet noodzakelijk”, aangezien zijn cliënt goed zou meewerken. Franken vindt ook dat Van der Graaf in vergelijking met soortgelijke daders “disproportioneel” is gestraft. “Voorwaarden mogen niet dienen om het luidruchtige smaldeel in ons land tot bedaren te brengen”, vindt Franken.

Landsadvocaat

De landsadvocaat legt uit waarom er is gekozen voor de extra maatregelen tegen de moordenaar van Fortuyn. “Het Hof achtte Volkert opnieuw in staat om zijn persoonlijke, starre mening niet terzijde te kunnen zetten”. Hij stelt dat de zwaarte van de straf achteraf niet mag worden verhoogd, maar de uitvoering van de straf wel. Hij stelt dat het niet om een extra straf gaat, maar om de manier van het uitvoeren van vrijlating na twee derde van de straf. Slechts één doel: “Tegengaan recidive en dus ook bescherming van de samenleving”. Volkert zou op 10 maart 2014 hebben ingestemd met de huidige voorwaarden en heeft volgens de landsadvocaat “geen reden om daar nu over te klagen”.

Enkelband

De reclassering krijgt enkel een melding van de enkelband van Volkert van der Graaf, wanneer hij zijn gebiedsverbod overtreedt. Hij wordt dus niet permanent in de gaten gehouden. Volgens de landsadvocaat is het onzin van Volkert door het gebiedsverbod niet aanwezig kon zijn bij het kort geding. “Hij kon een verzoek indienen om erbij te mogen zijn, dat heeft hij niet gedaan.”

De uitspraak in het kort geding zal op 30 juli 2014 om 15.00 uur zijn.