Rellen bij ant-Israëldemonstratie Parijs

14-07-2014 08:06

Een anti-Israëldemonstratie in Parijs is zondag uitgelopen op rellen. Pro-Palestijnse betogers raakten voor synagoges in de Franse hoofdstad slaags met de politie. Daar zouden ook antisemitische leuzen als ‘dood aan Joden’ zijn geroepen.

Eerder op de dag liepen een paar duizend betogers zonder problemen door de straten van Parijs. Aan het einde van de protestmars ging het mis op het plein van Bastille. De rellen braken uit toen twee synagoges werden bekogeld met stenen, schrijft de Franse krant Le Parisien. Ook wilden demonstranten bij de joodse gebedshuizen naar binnen met stoelen en knuppels.

Bij de Don Isaac Abravanel synagoge in het oosten van Parijs hielden agenten ze tegen. Gelovigen die op dat moment in het gebedshuis aanwezig waren, konden daardoor niet naar buiten. Geen van hen raakte gewond. De politie zette uiteindelijk traangas in om de betogers weg te jagen. Zes politiemensen zijn gewond geraakt. Negen mensen zijn opgepakt, aldus Le Parisien.

Volgens de Israëlische krant Haaretz werden ook leuzen gescandeerd als ‘Gaza is een concentratiekamp’.

De demonstranten waren de straat opgegaan uit protest tegen de Israëlische aanvallen in de Gazastrook. Israël heeft sinds de operatie ‘Protective Edge’, die afgelopen week begon, al 1220 doelen geraakt in Gaza. Meer dan 160 Palestijnen zijn inmiddels om het leven gekomen en ruim 1100 mensen raakten gewond. Ook in Lille werden Pro-Palestinaprotestmarsen gehouden. Die verliepen zonder incidenten.

ANP