Binnenland

Steeds meer politici Limburg en Brabant bedreigd door criminelen

14-07-2014 17:11

Steeds meer burgemeesters en wethouders in Limburg en Noord-Brabant worden bedreigd en geïntimideerd door criminelen. Volgens L1 en de NOS dreigen bestuurders in beide provincies “de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit te verliezen”.

Greep op bovenwereld

Criminelen proberen via tussenpersonen greep te krijgen op de bovenwereld. Soms gaat dat via oud-politici. Het probleem is dermate urgent, dat ook tijdens WK-wedstrijden van het Nederlands Elftal koortsachtig werd overlegd door politiechefs en hoofdofficieren van justitie. De burgemeesters van de vijf grootste gemeenten kwamen bijeen om te werken aan een actieplan.

In Limburg en Noord-Brabant zitten de grootste wietproducenten en ook de meeste synthetische drugs wordt in het zuiden geproduceerd. Ook motorclubs en woonwagenkampen zorgen voor serieuze overlast. Deskundigen denken dat er miljarden omgaan in de georganiseerde criminaliteit.

Miljardairs door wietteelt

Alleen al in Tilburg zouden zo’n 2500 mensen hun geld verdienen met wietteelt, waarvan enkelen miljardair zijn geworden door de handel in wiet. De grootste zorg van bestuurders, OM en politie is dat de onderwereld steeds vaker in de bovenwereld infiltreert.

Maatregelen

Burgemeesters zouden graag zien dat er één gezamenlijk plan komt om de criminaliteit te bestrijden. Ook zien zij graag een nationaal coördinator misdaadbestrijding en willen zij meer ruimte voor opsporing en sluiting van xtc-labs.