Recensie

BITS – Recensie: 2014 FIFA World Cup Brazil

15-07-2014 15:30

Aan het WK voetbal was niet te ontkomen en ook gamemakers hadden dat door. Bits bespreekt in drie delen de inhakers vanuit de gamewereld. Met in het derde en laatste deel: 2014 FIFA World Cup Brazil van EA Sports.

“Voetbal is een simpel spel: 22 mannen rennen achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Duitsers”, zo sprak de Engelse spits Gary Lineker ooit. Ware woorden, zo bleek zondagavond, maar een wereldkampioenschap draait om meer. Gezeik op een Algerijnse scheids, jonge spelers die verrassen op het hoogste niveau, goals van bijzondere schoonheid, enzovoorts. Wij van Bits vroegen ons af: hoezeer lijkt de WK-game van Electronic Arts op het echte toernooi?

Arbitrage

fif002

Als we het over één ding eens kunnen zijn, is het wel dat de arbitrage op het WK verre van geweldig was. De ene dubieuze beslissing volgde op de ander, waardoor maar weinig scheidsrechters echt geroemd zullen worden. Hoe het in de game zit? Het arbitrale trio is vaak nauwkeuriger, maar niet perfect. Zo kreeg ik geel voor een prima sliding op de bal en werd een overduidelijke buitenspelgoal gewoon toegestaan. Maar in 99 procent van de gevallen zit de scheids goed en dat is een prima score.

Dat de nieuwste snufjes ontbreken, is dan weer jammer. Ik ben fan geworden van de spuitbus die de scheidsrechter gebruikt om de afstand voor ‘het muurtje’ aan te geven. In het spel ontbreekt die volledig. En ook de nieuwe doellijntechnologie, waarmee een twijfelachtig doelpunt op waarde kon worden geschat, is afwezig. Natuurlijk is de ouderwetse replay-mogelijkheid beschikbaar, maar het super-de-luxe ‘GoalControl-4D’-systeem gebruiken zou een leuke knipoog zijn.

SCORE:SCORE3½

Meerwaarde

fif003

2014 FIFA World Cup Brazil teert toch vooral op de voorganger, FIFA 14. Gek is dat niet, maar ik heb zelden het gevoel dat ik een andere game speel. Het enige verschil lijkt hem in de aankleding te zitten: voorafgaand aan elke wedstrijd zie je de stad waar je speelt en dansende Brazilianen in groen-gele outfits. Onder de motorkap is het spel echter niets meer dan FIFA 14. In dat opzicht kan de game veel leren van het WK, dat juist meer biedt dan het gebruikelijke clubvoetbal.

SCORE:SCORE2

Daley Blind

Elke vrouw in mijn vriendenkring lijkt het erover eens: Daley Blind is de mooiste man in Oranje. Zelf heb ik niet zoveel verstand daarvan, maar ik zie wel dat zijn virtuele evenknie flink heeft moeten inleveren. De gameversie van de Ajacied ziet eruit alsof een peuter hem heeft nagetekend. Het ontwerp is te generiek; waarschijnlijk is nauwelijks tijd besteed aan de overzetting. Misschien moet ik eraan wennen dat niet meer dan een handjevol spelers lijkt op hun echte ik, maar ik had toch de hoop dat in ieder geval de basiself van Nederland herkenbaar zou zijn.

Wijs Daley Blind maar eens aan!

SCORE:SCORE1

Kwalificatie

Ook de weg naar het grote toernooi toe zit verwerkt in de game. Daarbij kom je als nationaal team dezelfde ploegen tegen als in de echte kwalificatiereeks. EA kiest er daarbij voor om je vanaf medio 2010 aan te stellen als bondscoach. Voor Europa is dat niet logisch, omdat ons WK-traject pas na het EK begint, maar in de rest van de wereld gaat de kwalificatie al in 2011 van start. Deze constructie zorgt ervoor dat je met het Nederlands elftal aanvankelijk alleen maar oefenwedstrijden speelt. In de game is dat net zo saai als in het echt. Regelmatig liet ik deze wedstrijden simuleren door de game, net zoals ik geregeld de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal oversla. Als er niets op het spel staat, is dat landenvoetbal toch iets minder spannend.

Wel leuk: de hele voorselectie van Oranje voor het WK zit in de game. En doordat je loopbaan al in 2010 begint, kun je een 15-jarige Karim Rekik en een 16-jarige Memphis Depay opstellen. Op het spel heeft het weinig invloed, maar als coach voel je je een visionair.

SCORE:SCORE3½

Volksliederen

fif006

Je kunt het aanstellerig noemen, maar de bevlogenheid waarmee de Brazilianen hun volkslied schreeuwen, heeft iets bijzonders. In de game zul je dat niet tegenkomen. Aan het begin van elk potje hoor je namelijk niet meer dan de laatste noten van het volkslied. In het geval van het Wilhelmus is dat ongeveer ‘…heb ik altijd geëerd’. Ten gunste van de sfeer pleit ik voor volledige volksliederen in de volgende toernooigame, waarbij Kinect bijhoudt of je wel echt meezingt. Doe je dat goed genoeg, dan start je tegenstander lichtelijk geïntimideerd aan de wedstrijd. Zing je niet, dan verlies je langzaam de steun van de supporters en worden je spelers uitgefloten tijdens hun wedstrijden. Ja, zo’n WK-game zou ik wel willen spelen.

SCORE:SCORE1

De game

‘Leuk hoor, dat commentaar op de scheids en op Daley Blind, maar is de game het kopen waard?’ Dat hangt ervan af. Het is de beste FIFA-game tot nu toe, maar verschilt te weinig van FIFA 14 om 60 euro waard te zijn. Heb je dat spel nog niet aangeschaft na mijn recensie vorig jaar, dan kun je prima 2014 FIFA World Cup Brazil kopen. Een potje voetbal spelen met het nationale elftal voelt toch bijzonderder dan wanneer je met een clubteam werkt. Geen wonder dat 9 miljoen Nederlanders naar zo’n WK-wedstrijd kijken.

SCORE:SCORE3

2014 FIFA World Cup Brazil is gemaakt door Electronic Arts en is verkrijgbaar voor de Playstation 3 en de Xbox 360. PEGI geeft het spel een 3+-rating, omdat het ‘geen schadelijke elementen’ bevat.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.