Nieuws

UPDATE: Hamas niet akkoord met staakt-het-vuren

15-07-2014 07:03

Hamas gaat niet akkoord met een staakt-het-vuren zolang er geen vredesovereenkomst met Israël is bereikt. Dat liet een woordvoerder van de organisatie dinsdag in een verklaring weten, meldt de Israëlische krant Haaretz. Een voorstel van Egypte voor een staakt-het-vuren lijkt daarmee van tafel.

De woordvoerder stelt dat het in geen enkele oorlog mogelijk is om een staakt-het-vuren af te kondigen voordat er een akkoord wordt bereikt. Een formeel initiatief daartoe heeft Hamas nog niet gekregen. Ook zei hij dat Hamas de wapens niet neerlegt, omdat “we nog steeds worden bezet en verzet een recht is van de bevolking om zich te verdedigen”.

Gevecht gaat verder

De gewapende tak van de beweging, de Ezzedin al-Qassam, liet op zijn website weten dat het “een initiatief van knielen en onderwerping” is. “Ons gevecht met de vijand gaat verder en zal toenemen in felheid en intensiteit”, meldt de Ezzedin al-Qassam verder. De organisatie hekelt het feit dat zij de volledige tekst van het voorstel nog niet hebben kunnen inzien, en zich moet baseren op delen ervan die in de media zijn gepubliceerd.

Wapenstilstand

Egypte deed het voorstel voor een wapenstilstand tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook maandag. Onderdeel van het plan is de openstelling van grensovergangen, waardoor mensen in de Gazastrook verzorging kunnen krijgen. Israël liet maandag weten dat de regering dinsdag overlegt over het Egyptische voorstel.

Bronnen binnen de partij Habayit Hayehudi lieten in de nacht van maandag op dinsdag weten dat de Israëlische minister Naftali Bennet van Economische Zaken dinsdag tegen het voorstel stemt, aldus Haaretz. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu accepteerde het voorstel wel, volgens de krant.

Update: Israël heeft het Egyptische voorstel voor de wapenstilstand met de Palestijnse beweging Hamas op de Gazastrook goedgekeurd. Dat heeft het bureau van premier Benjamin Netanyahu dinsdag in een verklaring laten weten.