Weten & Tech

Nieuwe kans Nederland op wereldkampioenschap voetbal

15-07-2014 16:07

Als het aan het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven (TU/e) ligt, wordt Nederland dit jaar toch nog wereldkampioen in Brazilië. Van 21 tot en met 24 juli doen zij namelijk mee met het WK Robocup 2014 in João Pesso. De 16 beste robotteams ter wereld gaan het daar in teams van vijf tegen elkaar opnemen. Donderdag gaan de (oud-)studenten en medewerkers van de TU/e op reis; de robotselectie is 3 weken geleden al vertrokken.

Robocup

Tijdens de finale van het WK Robocup 2013, die in Eindhoven werd gehouden, verloor de TU/e van China. Dit jaar zijn er echter veel nieuwe technische snufjes die Nederland de overwinning kunnen bezorgen. Zo hebben de robots meer grip op het veld, kunnen ze betere lobjes geven en onderling efficiënter de tactiek bepalen.

De robots worden niet op afstand bestuurd maar voetballen helemaal op eigen houtje. Door een camera bovenop kunnen ze kleuren herkennen, waardoor ze hun eigen positie en die van medespelers of tegenstanders in het veld bepalen. Ze kunnen dit met elkaar communiceren via een wifi-netwerk.

De scheidsrechter is wel een mens. Deze fluit volgens de officiële FIFA-regels, met gele en rode kaarten. De assistent langs de kant bedient de knoppen voor verschillende spelsituaties. Als bijvoorbeeld de knop voor het nemen van een vrije trap wordt ingedrukt, bepalen de robots wie hem gaat nemen en wie gaat verdedigen.

Nederland wint halve finale voetbal

Nederland wint halve finale voetbal

Gouden wissel?

De robots kunnen natuurlijk door alle inspanningen ook geblesseerd raken. Er is dan ook een wisselrobot. Als het niet anders kan, “wordt de geblesseerde robot gelijk even op de werktafel gerepareerd”, laat Robin Soetens, teamcaptain van het team uit Eindhoven, weten.

Na de finale op 24 juli mogen de teams onder de motorkap van de tegenstander kijken en worden technologische ontwikkelingen uitgewisseld.

 

(ANP) Foto’s: Robocup 2013  ANP | Joyce van Belkom