Nieuws

Terminale verdachte niet vervolgd

15-07-2014 10:51

Een 46-jarige man uit Oostzaan wordt niet langer vervolgd voor het excessieve geweld waarmee hij in 2011 met drie anderen een inbreker in het Frans Otten Stadion in Amsterdam aanhield. De verdachte is terminaal ziek. Dat is voor het Openbaar Ministerie reden af te zien van vervolging.
De aanhouding ging met zoveel geweld gepaard, dat de 50-jarige inbreker uit Hoofddorp in coma raakte. Hij liep ernstig letsel op en overleed ruim een jaar geleden. Volgens justitie heeft de man uit Oostzaan zoveel geweld gebruikt, dat hij geen beroep op noodweer kan doen. Ze wilde hem vervolgen voor zware mishandeling met de dood tot gevolg.

De nabestaanden van de inbreker zijn verbijsterd over de beslissing de zaak te laten rusten, laat hun advocaat Richard Korver weten. Namens de familie noemt hij de beslissing van het Openbaar Ministerie uiterst ongelukkig en ongepast. ,,De familie meent dat nu als het ware een vrijbrief wordt gegeven voor terminaal zieken om misdrijven te plegen.”

Het OM stelt de belangen van alle betrokkenen zo goed mogelijk te hebben afgewogen. Deze beslissing staat volgens justitie de nabestaanden van het slachtoffer niet in de weg een schadeclaim in te dienen.

ANP