Buitenland

Werking Australisch stemsysteem is ‘handelsgeheim’

16-07-2014 12:27

De broncode van de software die gebruikt wordt om de stemmen voor de Australische senaat te tellen wordt niet openbaar gemaakt. Daardoor blijft het onduidelijk hoe de stemmen daadwerkelijk geteld worden. Een advocaat ‘wobte’ te broncode van de software maar kreeg nul op het rekest.

Veiligheid en handelsgeheim

Het lijkt van groot belang te weten hoe stemmen daadwerkelijk geteld worden. Advocaat en zelfbenoemd ‘nerd’ Michael Cordover wilde dan ook uitzoeken hoe het een en ander nu daadwerkelijk plaats vindt, maar de manier van stemmentellen voor de Australische Senaat blijft dus vooralsnog toch geheim.

Als reden van de weigering gehoor te geven aan zijn verzoek geeft de Australische overheid naast ‘handelsgeheim’ ook ‘beveiliging’ op. Wanneer de werking van de code bekend zou zijn, is de kans op een hack groter, zo beargumenteert men. Dit is een manier van redeneren die in de softwaresecurity-wereld in het algemeen wordt afgewezen.

Achtergrond

Het volledige overzicht van documenten -sinds oktober 2013- van de werkwijze van Cordover tot de afwijzing in de afgelopen week, vind je hier.

Het Australische telsysteem is er niet puur om stemmen vast te leggen, maar assisteert bij het in het in dit systeem uiterst complexe stemmentellen van de papieren stembiljetten.