Buitenland

Zweedse rechtbank buigt zich over Julian Assange

16-07-2014 09:29

Een Zweedse rechtbank houdt vandaag een hoorzitting om te bepalen of het arrestatiebeval tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange moet komen te vervallen. Een besluit om dat beval te vervallen zou een eerste stap zijn voor Assange om weer voet buiten de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te zetten, waar hij al sinds juni 2012 verblijft. 

Update 18.00 uur: Het arrestatiebevel moet van de rechtbank van kracht blijven.

Het juridische team van Assange is van mening dat de Zweedse aanklagers de zaak onredelijk lang hebben gerekt. Zo is Assange bijvoorbeeld niet verhoord in de ambassade in Londen. Assange wordt verdacht van het aanranden van twee Zweedse vrouwen. De advocaat van de WikiLeaks-oprichter, Thomas Olsson, is vol vertrouwen over de hoorzitting. ,,We denken dat we hele sterke argumenten hebben om de oorspronkelijke beslissing van de rechtbank om een arrestatiebevel uit te schrijven ongedaan te maken.” Mede omdat er nog altijd geen zaak ligt tegen Assange zou het arrestatiebevel geschrapt moeten worden.

Als de Zweedse rechtbank bepaalt dat het arrestatiebevel moet komen te vervallen wil dat nog niet zeggen dat Assange uit de problemen is. ,,De aanklacht zal niet komen te vervallen,” zegt Camilla Murray, woordvoerder van de rechtbank. ,,Het Zweedse Openbaar Ministerie is de baas over het onderzoek en zij zullen bepalen wat er verder zal gebeuren.”