Deelnemers Aids-conferentie aan boord rampvliegtuig

18-07-2014 06:22

Meerdere inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines dat crashte in Oekraïne, waren op weg naar de Internationale Aids Conferentie. Die wordt van zondag tot vrijdag gehouden in de Australische stad Melbourne.

Dat meldde de organisatie van het congres in een verklaring. Ook de Nederlandse prominente HIV-onderzoeker Joep Lange was aan boord van het ramptoestel. Lange streed sinds 1983 tegen hiv en aids en was onder meer hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd) en leidde het Department of Global Health van het AMC in Amsterdam. Ook zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren zou aan boord geweest zijn.

Professor Lange zette diverse cruciale proeven op rond de behandeling met virusremmers. Ook deed hij onderzoek om de besmetting van moeder op kind te voorkomen.

Medeleven

Michel Sidibé van het VN-bureau UNAIDS betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers, van wie er volgens hem ‘veel’ onderweg waren naar de conferentie in Melbourne. Vooralsnog laat de organisatie het congres doorgaan.

Sidibé zal op de conferentie spreken. Ook sir Bob Geldof en de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton houden volgende week een toespraak.

Obama

Premier Mark Rutte heeft in de nacht van donderdag op vrijdag gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama over de vliegtuigcrash. Obama belde om zijn medeleven te betuigen. “Obama en Rutte waren het eens over de noodzaak van grondig onderzoek en dat het nu cruciaal is dat onbelemmerde toegang wordt geboden tot de plaats van de ramp en de vluchtgegevens”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

In totaal waren er 298 mensen aan boord van de neergehaalde Boeing. Eerst sprak men van 295, maar drie baby’s zonder eigen stoel waren toen niet meegerekend. Alle inzittenden zijn omgekomen.

Lees hier de chronologische berichtgeving van donderdag terug over het neerhalen van vlucht MH017.