Buitenland

OVSE: ‘Agressieve dronken separatisten op rampplek’

19-07-2014 18:36

Volgens leden van de OVSE die in Oekraïne aanwezig zijn op de crashsite van vlucht MH017 misdragen ‘dronken en agressieve’ pro-Russische separatisten zich. De OVSE-medewerkers ondervinden voortdurend hinder van zwaarbewapende milities. 

Premier Mark Rutte liet zaterdagavond in een persconferentie weten ‘een intens telefoongesprek’ te hebben gehad met de Russische president Poetin. Premier Rutte heeft Poetin verteld dat “de kans verloopt om snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen”.

“Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht: zijn invloed aanwenden”, aldus Rutte in zijn persconferentie.

Verder zei Rutte: “Het rotzooien met persoonlijke bezittingen is ronduit walgelijk. Het gerotzooi op de rampplek ondergraaft ook de reconstructie van de ramp.”

Inmiddels zijn Nederlandse identificatie-experts afgereisd naar het rampgebied. Met hulp van de OVSE heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans afspraken gemaakt die het mogelijk maken dat de experts hun werk kunnen beginnen.

Maar tot op heden worden onderzoekers en waarnemers vooral tegengewerkt.