Nieuws

Oekraïne: Timmermans ‘furieus’ over weghalen lichamen rampplek

19-07-2014 09:30

Verschillende teams arriveren inmiddels in de Oekraïne, nadat medewerkers van de OVSE al bij de rampplek waren aangekomen is de Nederlandse minister Frans Timmermans gisteren in de Oekraïne gearriveerd. Vandaag wordt ook de Maleise minister van Transport verwacht. Terwijl iedereen, van Obama tot Poetin, opriep tot een gedegen en onafhankelijk onderzoek lijkt het er op dat de praktijk weerbarstiger is. Er zijn diverse meldingen van tegenwerking door de separatisten.

Bij de vliegramp in Oekraïne zijn 193 Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag na een bericht van RTL Nieuws. Cijfers in verschillen soms iets van elkaar door dubbele nationaliteiten.

Updates lopen van meeste recente bovenaan naar beneden tot oudste onderaan.

Olaf Koens is ‘verslaggever in Rusland’ en op dit moment ter plekke in het gebied waar het vliegtuig is neergehaald. Hij twittert over de situatie aldaar:


Update: Vice maakte een korte reportage van het rampgebied. Let op: deze beelden kunnen als schokkend ervaren worden, aangezien er slachtoffers te zien zijn.

Timmermans furieus

Timmermans ‘furieus’ over weghalen lichamen
zaterdag, 19 juli 2014 / 17:11
VLIEGTUIGCRASH

Nederland is “furieus” over de berichten dat met lichamen van slachtoffers wordt gesleept op de plek van de vliegramp in Oekraïne. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft dat zaterdag gezegd in Oekraïne.

Timmermans herhaalde dat Nederland niet zal rusten voordat de schuldigen aan de ramp, of degenen die die mogelijk hebben gemaakt, voor de rechter staan. Hij vroeg in Oekraïne om hulp om “onze mensen” terug te brengen.

Interpol

Update: De internationale politieorganisatie Interpol en haar Europese evenknie Europol sturen zondag teams naar Oekraïne om te helpen bij de identificatie van de slachtoffers van de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. Dat heeft Europol zaterdag bekendgemaakt. Interpol gaf vrijdag al aan binnen 48 uur onderzoekers naar het oosten van Oekraïne te sturen.

Merkel en Poetin willen snel bijeenkomst

Update: Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en de Russische president Vladimir Poetin willen dat de contactgroep voor Oekraïne snel bijeenkomt om over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne te praten. Dat heeft de woordvoerder van de Duitse regering zaterdag gezegd na een telefoongesprek tussen beide leiders.

In de contactgroep zijn de Oekraïense regering, Rusland, de pro-Russische separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vertegenwoordigd. Merkel en Poetin waren het er ook over eens dat een internationale, onafhankelijke commissie onder leiding van de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart (ICAO) het neerstorten van het Maleisische vliegtuig in het oosten van Oekraïne moet onderzoeken.

OVSE-waarnemers wordt werk bemoeilijkt

Update: Waarnemers van de OVSE worden zaterdag wederom tegengewerkt bij hun onderzoek in het rampgebied waar donderdag de Boeing van Malaysia Airlines neerkwam. Dat meldde een getuige aan het Britse persbureau Reuters.

De pro-Russische separatisten die het gebied controleren, zouden de onderzoekers tegenhouden aan de rand van het gebied. Een woordvoerder van de rebellen zou hebben gezegd dat de OVSE-waarnemers later zullen worden geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek dat de rebellen zelf zouden hebben uitgevoerd.

Update: De Oekraïense regering is bereid om een staakt-het-vuren in te lassen in de strijd tegen de pro-Russische separatisten, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Dat heeft de veiligheidsraad in het land zaterdag bekendgemaakt. De separatisten moeten hun wapens neerleggen, de controle over de grensposten die ze in handen hebben, overdragen en de waarnemers van de OVSE toelaten tot het gebied waar de Boeing van Malaysia Airlines donderdag neerstortte.

Rebellenleider Andrej Poergin kondigde vrijdagmorgen al een eenzijdig staakt-het-vuren aan voor 2 tot 4 dagen om onderzoek in het gebied mogelijk te maken.

Update: Oekraïense reddingsdiensten zeggen inmiddels 186 lichamen gevonden te hebben in het gebied waar de Boeing van Malaysia Airlines donderdag neerstortte.

De reddingsdiensten hebben zo’n 18 vierkante kilometer doorzocht. Het totale gebied waarover de brokstukken en lichamen liggen verspreid, bedraagt ongeveer 25 vierkante kilometer.

“Lichamen weggehaald”

Update: De Oekraïense regering heeft zaterdag de pro-Russische separatisten ervan beschuldigd 38 lichamen bij het neergestorte toestel van Malaysia Airlines te hebben weggehaald. Volgens de regering in Kiev zouden de separatisten op die manier proberen bewijsmateriaal te vernietigen.

De lichamen zouden zijn overgebracht naar een mortuarium in Donetsk.

Volgens de regering in Kiev dreigen specialisten met “een sterk Russisch accent” hun eigen autopsies te gaan uitvoeren.

Toegang tot gebied lastig

Update: Het rampgebied ligt in betwist gebied, en de toegang is moeilijk. Waarnemers van de OVSE ondervonden dat, toen ze probeerden de resten te inspecteren, zo meldt de NOS.

Journalist Olaf Koens, twittert verder over het gebied: “Er zijn geen experts, geen rampendeskundigen, geen internationale onderzoekers, geen politici. Alleen rebellen en de lokale brandweer”

Ministers en onderzoeksteams

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is vrijdagavond geland in Kiev in Oekraïne. Hij reisde er samen met een onderzoeksteam van 15 mensen naartoe.

De bewindsman sluit niet uit dat hij tijdens zijn bezoek aan het oosten van Oekraïne ook gaat spreken met de separatisten die zich hebben afgescheiden van Kiev. Hij blijft vrijdagavond in Kiev, om zich met de Nederlandse ambassade daar voor te bereiden op de dag van zaterdag.

De Maleisische minister Liow Tiong Lai van Transport reist zaterdag naar Kiev. Dat heeft Liow zaterdag laten weten. Maleisië stuurde vrijdag al een onderzoeksteam naar het oosten van Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Liow gaat zich ervoor inzetten dat dit team veilig naar het rampgebied kan.

Tegenwerking

Medewerkers van de OVSE hebben toegang gekregen tot het door de separatisten gecontroleerde rampgebied. Verscheidene journalisten maken er daarbij melding van dat op lang niet alle plekken de toegang open en volledig is, gewapende mannen zouden ploegen her en der op afstand houden.

Plundering?

Engelstalige media windt er weinig doekjes om: de schuld ligt bij de separatisten, gesteund door Moskou. Zij maken inmiddels ook gewag van plunderingen, geld, sierraden en creditcards zouden systematisch uit de bagage verwijderd zijn. Door de vele tegenstrijdige berichten is het lastig daarvoor directe bewijzen te vinden

Een foto met daarop een van de rebellen die poseert met een knuffel lijkt veelzeggend, maar wordt in een filmpje genuanceerd. Hij plaatst het aapje weer terug en slaat een kruisje bij de rampplek. Blijft dat een dergelijke situatie zich sowieso niet zou moeten moeten voordoen en dat toegang tot het wrak alleen voor hulpploegen van de onderzoeksteams zou moeten zijn.

Zorgen

Ongeacht de intenties, de mensen die er rondbanjeren zijn vooral rebellen, een verre van ideale situatie. De OVSE vind het zorgelijk dat de “rampplek al overlopen werd door mensen die er waarschijnlijk niets te zoeken hadden”, zo meldt De Telegraaf. Daardoor zijn mogelijk al belangrijke aanknopingspunten bewust.

Journalisten ter plekke melden tegenwerking bij volledige toegang tot het vliegtuigwrak en vertellen over lichamen die niet geborgen worden. Het is nu afwachten wat de gevolgen zijn van de woorden van premier Mark Rutte, en de presidenten Obama en Poetin die allen voor een gedegen en onafhankelijk onderzoek zeggen te pleiten.

Rutte, gisteren:

Toegang tot de rampplek en de gegevens van de zwarte dozen is daarbij absoluut noodzakelijk.

Obama, gisteren:

We don’t have time for propaganda, we don’t have time for games.

(ANP/TPO)