Buitenland

Grondoffensief Gaza alleen maar uitgebreider

20-07-2014 10:06

Israël zal nog meer militairen naar de Gazastrook sturen. Het grondoffensief in het Palestijnse gebied wordt uitgebreid. Het is niet duidelijk om hoeveel extra militairen het gaat.

Smokkeltunnels

De troepen moeten onder meer smokkeltunnels en raketarsenalen van de Palestijnse beweging Hamas uitschakelen. Het doel van de operatie blijft volgens Israël: “de terreurcapaciteiten van Hamas grotendeels uitschakelen, zodat burgers van Israël in veiligheid kunnen leven.”

Volgens de Palestijnen zijn door de gevechten van de afgelopen 2 weken zeker 345 mensen omgekomen, onder wie veel burgers. Aan Israëlische zijde zouden zeker vijf militairen en twee burgers zijn gedood.

Bombardementen

De gevechten in de Gazastrook gingen in de nacht van zaterdag op zondag in alle hevigheid verder. Inwoners van het gebied spraken over het zwaarste artillerievuur sinds het begin van de vijandigheden, 13 dagen geleden.

Israël bombardeerde onder meer het huis van de belangrijke Hamas-functionaris Khalil al-Hayya. Volgens de eerste berichten kwam hij niet om. Volgens Palestijnse bronnen werden zijn zoon, schoondochter en twee kinderen wel gedood.

Israëlische tanks openden ook het vuur in het noorden van Gaza. Daarbij zouden ook woningen zijn geraakt. Bewoners belden met lokale radiostations om te smeken om een evacuatie.

Palestijnen helpen een gewond geraakte lokale journalist | 18 juli 2014

Palestijnen helpen een gewond geraakte lokale journalist | 18 juli 2014

Egypte, Qatar en Frankrijk roepen op einde te maken aan het geweld

Hamas blijft ondertussen raketten afvuren. In Israëlische plaatsen in de buurt van Gaza klonk het luchtalarm, een teken dat raketten onderweg waren. Het Israëlische leger liet weten dat Hamas de afgelopen 12 dagen gemiddeld om de 10 minuten een projectiel heeft afgevuurd.

Egypte, Qatar, Frankrijk en de Verenigde Naties proberen een einde te maken aan het geweld, maar tot nu toe vergeefs. VN-leider Ban Ki-moon zou zondag in Qatar praten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De mannen zouden onder meer de voorwaarden gaan bespreken die Hamas stelt aan een wapenstilstand. Na de bijeenkomst zou Abbas gaan praten met de politiek leider van Hamas, Khaled Meshaal. Het is onduidelijk hoe kansrijk de bijeenkomst is. Hamas wees eerder een Egyptisch plan voor een wapenstilstand af.