Nieuws

Texas stuurt 1000 militairen naar grens Mexico

22-07-2014 06:32

De Texaanse gouverneur Rick Perry gaat troepen sturen naar de grens met Mexico. Door de toestroom van enorme aantallen minderjarige vluchtelingen, staat de bewaking van de grens onder druk. Dat zei de Republikein maandag (lokale tijd) op een persconferentie.

Perry stuurt 1000 militairen van de National Guard naar het grensgebied. Het afgelopen jaar werden daar tienduizenden kinderen aangetroffen, die voornamelijk afkomstig waren uit Centraal-Amerika. Volgens de gouverneur hebben de federale autoriteiten de handen vol door de toestroom van de jonge vluchtelingen, waardoor criminele bendes hun activiteiten kunnen opvoeren.

De Amerikaanse president Barack Obama zet ondertussen in op een andere aanpak. Hij hoopt het aantal jonge migranten terug te dringen met hulp van landen in de regio. Obama gaat daartoe vrijdag praten met de leiders van Honduras, Guatemala en El Salvador.

Het Witte Huis maakte maandag overigens bekend dat het aantal minderjarige vluchtelingen lijkt af te nemen. Een functionaris zei eerder dat in juni nog zo’n 2000 kinderen per week de grens overstaken. Halverwege juli was dat wekelijkse aantal gedaald naar minder dan 1000 minderjarige vluchtelingen.

ANP