Nieuws

LIVE: ‘Eerste lichamen bijna in Nederland’

23-07-2014 08:27

Updates lopen van meeste recente bovenaan naar beneden tot oudste onderaan.

We gaan hier verder met de berichtgeving.

Update 15:40: Vliegtuigen kunnen op ieder moment landen in Eindhoven.

Update 15:31 Vliegtuigen zijn al in Nederlands territorium.

Update 15:05: OVSE doet opnieuw op crash site onderzoek en fotografeert wrakstuk dat duidt op inslag raket.

Update 14:55 Over een uur komen de twee vliegtuigen met daarin 40 lichamen aan op luchtbasis Eindhoven.

Update 14:45: Eerste beelden van neergehaalde straaljager Oekraïne

Update 14:40: Klagende Vierdaagsewandelaar bedreigd

Update 14:31: Tweede Kamer vergadert vrijdag om 10.00 met premier Rutte en minister Opstelten over de MH17. Debat stond eigenlijk vandaag op agenda, maar geschrapt vanwege dag van nationale rouw.

Update 14:24 Er zouden 16 lichamen zijn gevonden onder een wrakstuk op de crash site, hebben rebellen gemeld aan persbureau ITAR-TASS. De lichamen zouden liggen onder de romp. Nadat ze zijn geborgen worden ze naar Torez gebracht, vanwaar ze in een koeltrein de tocht maken naar Charkov.

Update 14:21 BBC-verslaggever meldt op Twitter dat er de afgelopen dagen persoonlijke spullen van de crash site zijn verdwenen.

Update 14:11: Minister Timmermans en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop vertrekken morgen naar Oekraïne.

Update 14:04 Op de negen knooppunten langs de A2 en de A27 kan het verkeer woensdag vastlopen als daar de lijkwagens met de slachtoffers van de vliegramp passeren. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. De A2 en A27 worden woensdagmiddag gedeeltelijk afgesloten wanneer de lichamen worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum. Wie vanaf andere wegen wil invoegen, kan vast komen te staan. Rijkswaterstaat verlaagt daarom de snelheid op deze knooppunten en waarschuwt met tekstkarren om snelheid te matigen

Update 14:00: Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd door de rebellen.

Update 13:55: Alle lichamen van de slachtoffers zullen vrijdag in Nederland zijn. Dat zei de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysma vandaag.

Update 13:48: Schiphol staat in het teken van rouw.

Update 13:32: Pro-Russische rebellen hebben twee Oekraïense straaljagers neergehaald. Ze zouden zijn neergehaald vlakbij de MH17-crash site. De piloten zouden via hun schietstoel zijn ontsnapt.

Update 13:28: De Britse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van de vliegramp in Oekraïne. De rebellen zouden ook hebben gesproken over het verspreiden van wrakstukken om de onderzoekers in verwarring te brengen.

Update 12:59: – De aandelenbeurs in Amsterdam neemt om 16.00 uur een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de slachtoffers van vlucht MH-17. Dat meldde beursbedrijf Euronext woensdag. De aandelenhandel wordt tijdens die minuut niet stilgelegd. De zogeheten ticker op het beursgebouw aan Beursplein 5, die het verloop van de koersen weergeeft, wordt gedurende de minuut wel stilgezet.

Update 12:40 Het tweede vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash van vorige week, is vertrokken naar Nederland. Het Australische militaire vliegtuig, met aan boord 24 kisten, is rond half een (Nederlandse tijd) vertrokken vanaf het internationale vliegveld van Charkov.

Update 12:37: In veel bioscopen in Nederland zal het woensdag om 16.00 uur ook even stil worden. Films beginnen later of worden even stopgezet, aldus woordvoerders van Pathé en JT Bioscopen. De twee ketens attenderen hun bezoekers op de minuut stilte.

Update 12:17: Medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn woensdag om 17.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) ook een minuut stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ter plaatse gezegd.

Update 12:02: Onderzoeksraad voor de Veiligheid: ,,Tot op heden is het voor de onderzoekers niet mogelijk om veilig de rampplek te bezoeken voor het doen van onderzoek. Om dit goed te kunnen onderzoeken, is het noodzakelijk om voor langere tijd vrijelijk over de gehele onderzoekslocatie te kunnen bewegen en materiaal en sporen van dichtbij te kunnen onderzoeken en waar nodig veilig te stellen. Op dit moment is er geen garantie om de veiligheid van de onderzoekers te waarborgen.”

Update 12:01: Onderzoeksraad voor de Veiligheid: ,,Onderzoek naar de zwarte dozen kan weken duren. Onderzoeken ook of zwarte dozen zijn gemanipuleerd.” Onderzoeksteam bestaat uit 24 mensen en wordt gecoördineerd door Nederland.

Update 11:59: Alle rechtbanken en gerechtshoven schorsen woensdag rond 16 uur hun zittingen. Medewerkers, procespartijen en bezoekers kunnen zo meedoen aan de minuut stilte, die wordt gehouden zodra de eerste vliegtuigen met slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn geland in Eindhoven.

Update 11:51: Bij de ingang van vliegbasis Eindhoven leggen woensdag steeds meer mensen een bloemetje neer. Er is een plek gemaakt bij de oude Fokker F-27 die bij de poort van de basis staat. Mensen uit de buurt komen met de auto of met de fiets naar de basis. Ze nemen hun kinderen mee.

Update 11:30: Ook de (plaatsvervangende) fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn donderdag bij de aankomst op vliegbasis Eindhoven van de eerste lichamen van de vliegramp. Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer en Hans Franken, de ondervoorzitter in de Senaat, zijn eveneens aanwezig.

Update 11:20 Een klein aantal landen wist van het gevaar van vliegen boven Oekraïne. Maar die inlichtingendiensten hebben die informatie alleen gedeeld met eigen luchtvaartmaatschappijen. Dat zegt Nico Voorbach, de voorzitter van de Europese pilotenvereniging ECA tegen RTL Nieuws. ,,Het ging over wat voor luchtdefensiesystemen of raketsystemen separatisten of andere militanten daar gebruikten en dat er dus een risico was dat deze raketten commerciële vluchten op grote hoogten konden bereiken.”

Update 11:11: De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt noch ontkent het voornemen van Rutte om een VN-politiemacht in te stellen. ,,Nederland voert, zoals gisteren ook gemeld, overleg met tal van partners om de slachtoffers allemaal terug te brengen en onderste steen boven te krijgen. De gesprekken gaan onder meer over de spoedige en veilige implementatie van VN Veiligheidsraad resolutie 2166. Hierbij wordt gewerkt aan diverse opties om die doelstellingen te verwezenlijken,” aldus een woordvoerder.

Update 11:10: De Europese Commissie in Brussel heeft woensdag de slachtoffers van rampvlucht MH17 herdacht. De commissarissen uit de lidstaten van de Europese Unie hielden één minuut stilte, ook uit respect voor de dag van nationale rouw in Nederland.

Update 11:05: Inwoners van de provincies Groningen en Drenthe rouwen woensdag mee met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Bij ziekenhuizen, op de Groningse Martinitoren, op openbare gebouwen en bij veel mensen thuis hangt de Nederlandse vlag halfstok. Veel kerken zullen vlak voor de minuut stilte hun klokken laten luiden.

Update 11:00: De Hercules is onderweg

Update 10:58 De politiemacht die Rutte wil moet bestaan uit landen die bij de ramp de meeste mensen hebben verloren. Dat betekent dat behalve Nederland ook onder meer Australië daar aan deel zou nemen. De agenten zouden het rampgebied moeten beveiligen om op deze manier een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk te maken.

Update 10:50: Het eerste vliegtuig met daarin de lichamen van de neergehaalde MH17 is onderweg naar huis. Eindelijk.

Update 10:45: Premier Mark Rutte zou een politiemacht onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne willen sturen. Hij zou dat hebben gezegd in een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko, zo meldden de Oekraïense media woensdagochtend op basis van een verklaring van de presidentiële persdienst.

Update 10:35: Woensdag worden 40 kisten naar Nederland gevlogen vanaf Charkov, niet 50 zoals eerder gezegd.Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse forensisch team in Charkov woensdag gezegd.

Update 10:32: Het Hercules-vliegtuig is gesloten en lijkt klaar voor vertrek.

Update 10:25: Na een minuut stilte worden de eerste kisten het vliegtuig ingedragen.

Update 10:21: Australische premier dankt bij de ceremonie het Oekraïense volk voor alle steun en condoleances.

Update 10:20: ‘Today your journey home begins’

Update 10:16: Ook in Limburg hangen in alle gemeenten en op talloze woningen, kerken en gebouwen de vlaggen woensdag halfstok. Het bisdom Roermond heeft alle kerken opgeroepen van 15.55 tot 16.00 uur de kerkklokken te luiden. Gouverneur Theo Bovens van Limburg riep op tot een minuut stilte

Update 10:15: Het treinverkeer in Nederland staat woensdag toch 1 minuut stil. Dat heeft een woordvoerster van spoornetbeheerder ProRail namens de hele spoorsector laten weten. Aanvankelijk zouden de treinen om veiligheidsredenen niet stilstaan op de dag van nationale rouw.

Update 10:13: Frans Timmermans: Niemand krijgt ons klein

Update 10:11: Niet alleen de publieke zenders zijn vandaag reclameloos, ook de commerciële. De radiozenders Radio 538, Q-music en Sky Radio hebben woensdag hun uitzendingen volledig aangepast aan de dag van nationale rouw. Er zijn geen reclameboodschappen te horen en de muziekkeuze is minder uitbundig en vrolijk dan gewoonlijk. Zo zijn er bijvoorbeeld geen zomerhits te horen, zegt een woordvoerder.

Update 10:10: De zwarte dozen van vlucht MH17 zijn in Engeland aangekomen, meldt de Oekraïense regering.

Update 10:03: Erewacht voor de slachtoffers van MH17

Update 09:59: In de Domtoren in Utrecht zal woensdagmiddag 5 minuten lang de omfloerste rouwklok worden geluid. Deze Salvator (De Verlosser) is met 8227 kilo de zwaarste klok in de toren en heeft een doorsnede van ruim 2 meter.

Update 09:45: Het ministerie van Defensie heeft bepaald dat vanwege de ceremonie op vliegbasis Eindhoven er woensdag tussen 15.45 en 18.00 uur geen civiele vliegtuigen zullen vertrekken en landen. Dit maakte Eindhoven Airport bekend.

Update 09:24: Het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht staat op het internationale vliegveld van Charkov klaar om ingeladen te worden. Naast het vliegtuig worden kisten op de grond gezet. Bij het vliegtuig staan tientallen leden van de Oekraïense politie en het leger opgesteld voor de ceremonie rond het vertrek van het vliegtuig. Dat vertrek staat gepland rond 10 uur woensdagochtend.

Update:08:54: Een eerste vrachtwagen met lichamen van slachtoffers is onder politiebegeleiding overgebracht naar de luchthaven van Charkov. Voor vertrek waren de lichamen al klaargemaakt voor transport in een grote hal waar ze lagen sinds hun aankomst dinsdag in Charkov. Net als in de trein worden ook in de vrachtwagen de lichamen gekoeld getransporteerd.

Update: 08:39: Tijdens de stille tocht voor de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne woensdagavond in Amsterdam zullen er geen vliegtuigen laag overvliegen boven de Dam, waar de tocht om 8 uur begint en ook geëindigd wordt. Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland laten weten. Volgens de LVN is het niet gepast als tijdens de stille tocht het geluid van vliegtuigen te horen is. Op grotere hoogten zal het vliegverkeer wel doorgaan. De maatregel geldt van 7 tot 10 uur.

Transportvliegtuig

Een Australische C-17 Globemaster transportvliegtuig is woensdagochtend rond 08.00 uur vertrokken van vliegbasis Eindhoven naar Charkov. Het zal hier de eerste slachtoffers van de vliegramp ophalen. Dit meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Minuut stilte

De Koninklijke Luchtmacht stuurde gisteren al een C130 Hercules naar Oost-Oekraïense stad. De toestellen met de eerste 50 lijkkisten worden later vandaag rond 16.00 uur terug verwacht op het vliegveld Eindhoven.Nabestaanden en onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn bij de aankomst aanwezig. Na de landing volgt een minuut stilte.

Ceremonie

De stoffelijke overschotten van bijna 200 omgekomen passagiers van vlucht MH17 zijn dinsdagochtend in gekoelde treinwagons aangekomen in Charkov. Voordat de forensisch experts in beschermende kleding aan de slag gingen, was er een korte ceremonie met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers, aldus een woordvoerster van het Nederlandse team.

Na de eerste dag werken was de eerste wagon leeg. De experts zijn met de tweede trein begonnen. De forensische teams werkten door tot in de avond, namen daarna rust en zijn woensdag in de vroege ochtend weer aan het werk gegaan.

De stoffelijke resten worden gefaseerd teruggehaald uit Oekraïne. Daarna gaan de lichamen voor identificatie naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Hier kunt u lezen wat de stand van zaken dinsdag was.