Oproep Khamenei: bewapen de Palestijnen

29-07-2014 09:04

De Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft in een speech die rechtstreeks op tv werd uitgezonden, de Israëlische aanvallen op de Gazastrook veroordeeld. Ook roept hij moslims wereldwijd op om de Palestijnen te bewapenen.

Khamenei hield de toespraak dinsdag in de Iraanse hoofdstad Teheran ten overstaan van honderdduizenden mensen. De speech was bedoeld om het einde van de islamitische vastenmaand ramadan te vieren.

De ayatollah noemde Israël een dolle hond en een roofzuchtige wolf, vanwege het aanvallen van onschuldige mensen. “De mensheid moet reageren”, zo zei hij. “Mannen en vrouwen verdedigen zich met minieme middelen, en nu willen de Amerikanen en Europa hen die ook nog ontnemen. Iedereen, iedereen die de mogelijkheid heeft, vooral in de islamitische wereld, moet doen wat hij kan om Palestijnen te bewapenen.”

De geestelijk leider beschuldigde Israël ervan onschuldige mensen dag en nacht te bestoken. Hij noemde het Israëlische offensief een volkerenmoord en een ramp van historische proporties. Hij stelt dat de Palestijnen het recht op zelfverdediging hebben.