ThePostOnline

Kiesraad: verbied stemfie

30-07-2014 10:54

Het maken van een zogeheten selfie met daarop ook je stembiljet in het stemhokje moet worden verboden. Dat stelt de Kiesraad op haar eigen site. Een dergelijke selfie, ook wel stemfie genoemd, staat volgens de raad “op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim”.

“Iedere mogelijkheid dat kiezers onder druk worden gezet of druk voelen om op een bepaalde partij en/of kandidaat te stemmen en daarvan bewijs te leveren, moet worden voorkomen”, zo vindt de raad, die erkent dat handhaven nauwelijks mogelijk is. Mensen kunnen namelijk niet worden verplicht hun telefoon in te leveren als ze gaan stemmen. Volgens de raad zou het daadwerkelijk plaatsen van de foto dan wellicht strafbaar moeten worden.

De Kiesraad adviseert minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om het maken van stemfies expliciet te verbieden in de Kieswet. De bewindsman zelf zat er bij de laatste verkiezingen, waarbij de stemfie in zwang raakte, niet mee. Verschillende politici, waaronder Alexander Pechtold, plaatsten zelf ook een stemfie.

In mei oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat stemfies niet verboden kunnen worden. De rechter erkende wel dat er nadelen aan het zelfportret met een ingevuld stembiljet zijn verbonden.