Nieuws

Pandeigenaren Leeuwarden niet vervolgd om brand

01-08-2014 10:26

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de eigenaren van de panden die vorig jaar tijdens een grote brand in Leeuwarden afbrandden niet vervolgen. Dat maakt justitie vrijdag bekend. Bij de brand kwam een 24-jarige student om het leven.

Het OM heeft het onderzoek naar de brand van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) doorgenomen en komt tot de conclusie dat het geen handvatten biedt voor een vervolging. “Er is misschien wel sprake van nalatigheid, maar strafrechtelijk gezien is er geen verwijtbaarheid”, zegt een woordvoerder van het OM.

Ook de gemeente Leeuwarden hoeft geen dagvaarding te verwachten van een officier. “Als we bij de eigenaren niet tot een vervolging komen, dan komen we niet eens toe aan de gemeente. Die staat nog verder van dit verhaal”, aldus het OM.

De IVJ concludeerde dat de afgebrande panden niet brandveilig waren. Volgens justitie is het belangrijk dat de gemeente die conclusie oppakt door eigenaren op hun verantwoordelijkheden te wijzen en eigenaren te ondersteunen om panden veiliger te maken.

Een 39-jarige man uit Drachten wordt wel vervolgd door het OM. Hij zou een rol hebben gehad bij het ontstaan van de brand. De rechtbank in Leeuwarden behandelt deze zaak op 16 september.

ANP