Eboladoden liggen te rotten op straat

07-08-2014 09:47

Familieleden van ebolaslachtoffers gooien de doden op straat en laten ze daar rotten. Dit is tegen de opgelegde regels van de regering in Liberia, maar de familieleden hopen zo quarantaine te voorkomen. Dit meldt persbureau Reuters.

Vorige week kondigde de Liberiaanse overheid enkele strenge maatregelen aan om de verspreiding van het dodelijke virus tegen te gaan. Zo moeten de lichamen van de slachtoffers onaangeroerd in huis blijven, tot de autoriteiten ze komen oppikken en de woning ontsmetten. Hierna worden familieleden opgespoord en in quarantaine geplaatst.

Volgens veel Liberianen zijn deze geïsoleerde zorgkampen echter een vervloekte plek waar ze zullen sterven. Ruim de helft van de mensen die besmet worden met ebola, sterft.

Om te vermijden dat ze in de kampen terecht komen, dumpen ze de doden dus op straat. Dit is echter levensgevaarlijk. “Door de lijken zelf te verplaatsen, stellen ze zich bloot aan het risico om besmet te raken”, aldus minister van Informatie Lewis Brown. “We raden iedereen aan de lichamen onaangeroerd in huis te laten liggen.”

De presidente van het land heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd.