Fors minder autodiefstallen

07-08-2014 07:21

De aanpak tegen autodiefstal lijkt vruchten af te werpen. Een pakket aan nieuwe maatregelen is zo succesvol dat het afgelopen half jaar met 5492 personenauto’s bijna 5 procent minder voertuigen werden gestolen dan de eerste zes maanden van 2013, schrijft De Telegraaf.

De krant baseert zich op cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) donderdag naar buiten brengt. “Gestolen auto’s worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto’s verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan”, zegt AVc-directeur Titus Visser.

Opvallend is dat het aantal diefstallen van de Volkswagen Golf – al jarenlang de populairste auto onder criminelen – met bijna een kwart daalde. “Dat heeft alles te maken met een scala aan maatregelen die de importeur heeft genomen. Naast een speciale folder voor eigenaren met preventietips en extra beveiligingsmogelijkheden, is VW ook de initiator achter de pas geïntroduceerde uitwisseling van informatie tussen de Nederlandse politie en de fabrikant. Bij de aangifte van diefstal van een auto gaat er niet alleen een signaal naar het kentekenregister en Interpol, maar ook naar de fabriek,” stelt Visser.

Hierdoor wordt er, als een voertuig aan een diagnose-apparaat wordt gekoppeld, direct een signaal gestuurd naar de Nederlandse politie. Die weet dan waar het voertuig zich bevindt. Ook het bestellen van onderdelen wordt hierdoor onmogelij gemaakt.