Kamer wil brief Timmermans over Yezidi’s

07-08-2014 06:45

De Tweede Kamer wil vóór donderdagmiddag van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken horen of er internationale actie komt voor de Yezidi’s die voor de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) gevlucht zijn, omdat velen van hen zijn vermoord.

200.000 mensen zijn hun huizen uitgejaagd bij aanvallen op het stadje Sinjar, nabij Mosul. Een groot aantal is zijn de bergen ingevlucht, zonder eten, drinken, of medicijnen. Veel mensen, vooral baby’s en ouderen, zouden al zijn omgekomen van honger en dorst.

De partijen willen verder weten of de internationale gemeenschap, inclusief de Arabische landen, “de verschrikkelijke misdaden van ISIS collectief veroordeelt”.

Ze willen antwoord op de vraag “op welke wijze concrete en onmiddellijke hulp geboden wordt aan de groepen die in acute en levensbedreigende nood zijn”.

Het verzoek wordt gesteund door CDA, ChristenUnie, CU, SP, SGP, VVD, PvdA, GroenLinks en VoorNederland (VNL). “Het Westen mag niet machteloos toekijken hoe andersdenkenden door de islamitische tereurgroep ISIS worden afgeslacht”, aldus VNL-Kamerlid Joram van Klaveren.

Op een later tijdstip wil de Kamer een schriftelijk overleg houden over de situatie rond IS. Er staat voor begin september een debat gepland over IS.