Politiek

Kabinet moet omscholing werkloze thuishulp betalen

08-08-2014 14:01

De functie van thuishulp is aan het verdwijnen. In 2015 zullen weer tenminste tienduizend mensen hun baan als thuishulp kwijt zijn. Volgens de heer Koster, directeur van de werkgeversorganisatie van thuiszorginstellingen is het getal groter. Volgens hem zullen de komende tijd vijfenvijftigduizend thuishulpen hun baan verliezen. De ex-thuishulp betaalt de rekening voor het schrappen van een functie door het kabinet, waarbij niet aan een reïntegratietraject gedacht is.

Studenten en starters

Vaak wordt gedacht dat huishoudelijke hulp vooral wordt geleverd door vrouwen van middelbare leeftijd die een extraatje willen verdienen. Maar er zijn ook veel studenten die er hun kamerhuur, studie en eten van betalen. Of beeldend kunstenaars zoals ik, die niet het meest toegankelijke werk maken en zich qua inkomen altijd gefocused hebben op een bijbaan in de zorg. Daar was je voorgoed verzekerd van werk, de vergrijzing zou immers toenemen en er zouden in de toekomst alleen maar meer vacatures bijkomen. Niet dus.

Het is de ex-thuishulp niet aan te rekenen dat hij of zij overbodig werd. Dat de overheid besloot fors te bezuinigen op de huishoudelijke zorg gebeurde misschien vanuit de gedachte dat deze werknemers een extraatje wel konden missen, zonder te denken aan degenen die volledig afhankelijk waren van een thuishulp-loon. Ik werkte, net als veel anderen, op tien adressen in de week, in twee shifts van gemiddeld drie uur per dag. Daar kon ik, zij het door af en toe gedwongen creatief te zijn, alles van betalen. Nu de functie niet langer bestaat eet ik van uw belastinggeld. Begrijp me niet verkeerd, maar het smaakt bitter.

De taskforce van Asscher

Op 7 juni, twee maanden geleden, introduceerde Asscher nog het plan voor een toelage voor de huishoudelijke hulp om cliënten tegemoet te komen. Een budget van maar liefst honderd miljoen euro werd beschikbaar gesteld om tienduizend thuishulp-banen te redden. Een heuse taskforce, Taskforce Transitie Langdurige Zorg, werd opgericht om gemeenten bij te staan in het behendig omgaan met statistieken. Ik ben benieuwd hoeveel er van die honderd miljoen overgebleven is. Vooral nu blijkt dat het kabinet toch tienduizend banen gaat schrappen.

Steek wat er van het budget overgebleven is in de omscholing van thuishulpen, waarvan mijn schatting is dat er tenminste honderdduizend hun baan verliezen in deze crisis. Dat is ruim vijftien procent van alle werklozen. Het zou onverstandig en uiterst kostbaar zijn deze mensen geen reïntegratietraject aan te bieden.

Geen fooi

Via omwegen proberen thuiszorginstellingen toch thuishulpen aan te houden. Dit doen zij door werknemers een oproepcontract aan te bieden. Verzekerd van werk is de thuishulp niet en zal op deze manier ook geen pensioen opbouwen. Aan die fooi heeft de thuishulp niets.

Het heeft er alle schijn van dat dit kabinet niet aan alternatieven heeft gedacht zoals het omscholen van thuishulpen. Gevolg is dat vele ex-thuishulpen, door het kabinet en de thuiszorginstelling waar zij werkzaam waren aan de kant geschoven, nog steeds thuis zitten en de belastingbetaler dagelijks een heleboel geld kosten. Door het treffen van de roekeloze maatregel om de functie te schrappen is het kabinet het aan deze mensen verplicht gratis omscholing aan te bieden.