Nieuws

Obama: groen licht voor luchtaanvallen Irak

08-08-2014 07:02

De Verenigde Staten gaan luchtaanvallen uitvoeren op islamitische strijders van de Islamitische Staat (IS) in Irak, wanneer die Amerikaanse militairen in gevaar brengen. Dat heeft president Barack Obama donderdag (lokale tijd) aangekondigd.

“Als we in een situatie verzeild raken waarin onschuldige mensen worden bedreigd met vreselijk geweld, dan hebben we een mandaat van de Iraakse regering om in te grijpen in deze zaak”, zei Obama. “Als de VS de middelen hebben om een bloedbad te voorkomen, kunnen we daar niet voor weglopen.”

Obama benadrukte dat het gaat om “verantwoorde” en “doelgerichte” luchtaanvallen rondom de Amerikaanse humanitaire missie, waarbij onder meer voedsel en water worden gedropt. De VS is deze missie in Noord-Irak begonnen om “mogelijke genocide” onder de door IS bedreigde Yezidi’s te voorkomen.

Zo’n 50.000 leden van de religieuze Yezidi-minderheid zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door strijders van de Islamitische Staat, die de Yezidi’s als duivelsaanbidders zien. Ze lopen het risico om te komen van dorst en honger. Aan de voet van de bergen wacht hun mogelijk moord en verkrachting door IS.

ANP