Sport

Waarom Ajax Samuel Eto’o niet moet contracteren

11-08-2014 11:45

De kans dat de Kameroense superspits Samuel Eto’o bij Ajax komt spelen schatte Ronald de Boer, broer van de huidige Ajax-trainer, gisteravond bij Studio Voetbal op 30 procent. Dat is angstaanjagend veel. Van alle clubs in Nederland zou je verwachten dat uitgerekend Ajax niet hapt op het aanbod van deze rondshoppende voetbaldiva.

1. Eto’o kost teveel geld

Ajax is een van de meest gezonde clubs in Nederland met een heel simpele bedrijfsfilosofie. We betalen niet de hoofdprijs voor spelers, maar investeren in talent. De Amsterdammers hebben een salarisplafond afgesproken van rond de één miljoen euro, en daar zal Eto’o, die bij Anzhi ooit 15 miljoen netto verdiende, zich natuurlijk niet naar willen schikken.

Zijn eisenpakket ligt rond de twee miljoen netto, onthulde Marcel Brands, de directeur van PSV, waar Eto’o zich ook heeft aangeboden. Ronald de Boer rekende voor dat er met het aantal verkochte Eto’o-shirtjes wellicht wat goed te maken valt, maar dat lijkt wishful thinking. David Beckham, Christiano Ronaldo en Messi zijn grote namen, maar Eto’o is niet van dat kaliber. Hij is een wereldspeler, maar geen commerciële persoonlijkheid die graag handtekeningen zet, adverteerders pleziert en – heel belangrijk – kinderen over hun bol aait. Daarvoor is hij te weinig extravert. Niet doen!

2.Eto’o is een Ego’o

FoxSports meldde gisteren dat Eto’o in zijn jaren bij Anzhi vaak afwezig was, omdat hij in Parijs verbleef. Wat hij daar deed werd niet duidelijk, maar het gaf wel aan dat hij zich liever niet teveel omringt met zijn clubgenoten als het niet per se hoeft. Amsterdam-Parijs is niet ver. Eto’o bezit een hele snelle Aston Martin One-77 (nummerbord SE00009) waarmee hij in vier en een half uur in de Lichtstad kan zijn en kan inchecken in zijn favoriete sterrenhotel George V.  Wees reëel. Zo’n man laat je niet trainen met jongens die net op zichzelf wonen en hun rijbewijs nog niets eens hebben. Frank de Boer onderkende het gevaar van verwend gedrag, maar zei ook dat de seniore verdediger André Ooijer niet alle trainingen meer hoefde te volgen toen hij kwam afbouwen bij Ajax. Goed punt. Maar Eto’o is geen Ooijer. Eto’o doet waar hij zin in heeft. Hij is een voetbaldiva. Zijn bijnaam in Kameroen is Ego’o.

3. Dure spitsen scoren niet

Eto’o is over the hill. Zijn topjaren lagen bij Barcelona (2004-2009). Toen werd hij een aantal jaren topscorer van de Spaanse competitie. In zijn beste jaar (2008) scoorde hij 30 goals in 36 wedstrijden. Daarna werd het minder. Bij Anzhi, waar hij  dus 15 miljoen verdiende, scoorde hij slechts 10 keer in 25 duels. Dat zijn heel dure doelpunten! Bij Chelsea, zijn laatste werkgever, kwam hij niet verder dan negen treffers in 21 wedstrijden. Ajax moet de wijze les van de Britse voetbaljournalist Simon Kuper tot zich nemen. Die luidt: Dure spitsen scoren niet.

Ajax heeft ervaring met de aanschaf van prijzige spitsen die falen. We noemen nu even één naam om Ajax nogmaals te alarmeren: Miralem Sulejmani. Deze Servische snotaap was de duurste aankoop van Ajax aller tijden (bijna 18 miljoen euro!), maar kwijnde met overgewicht weg op de bank vanwege gebrek aan scorend vermogen. Goed, Eto’o is transfervrij, maar je moet hem wel betalen. En je zet zo’n man ook niet op de bank. Laat hem lekker lopen. PSV-directeur Marcel Brands durft deze keuze te maken. Hij biechtte gisteren in FoxSports programma De Tafel van Kees /a> op dat hij de aangeboden Eto’o had afgewezen omdat hij al twee spitsten had: Luuk de Jong en Jurgen Locadia.

4. Et0’o gaat geen Nederlands praten

Eto’o moet een leiderschapsrol op zich nemen als hij naar Amsterdam komt, zei Frank de Boer. Een leider moet ook kunnen communiceren. Eto’o praat wel en is ook aanvoerder van het nationale elftal van Kameroen, maar is een typische spits. Iemand die ver van zijn medespelers staat en zich snel gekwetst voelt als je niet naar hem luistert of chagrijnig wordt als hij niet goed wordt bediend. Bovendien: zijn moederstaal is Frans. Met oud-Barcelona-speler Frank De Boer kan hij in het Spaans communiceren, maar dat is te mager in een kleedkamer vol Nederlands sprekende jongens. Bij Ajax spelen veel Denen en die praten ABN met een strik erom. Zij weten wat het inhoudt om je te moeten aanpassen. Eto’o gaat echt niet meer naar de nonnen om zich verstaanbaar te maken. Als de aanvoerder niet het juiste voorbeeld geeft, ontstaat er betonrot in de groep. Stuur een net bedankbriefje!

5. Je hebt Zivkovic!

Wijk niet af van je concept om eigen kweek te brengen. Ajacied Wim Kieft was 19 toen hij topscorer van Europa werd. Waar is Ajax mee bezig? Op de bank zit het 17-jarige supertalent Richairo Zivkovic. Hij kan er gemakkelijk twintig inschieten. Probeer hem klaar te stomen voor het grote werk.

Disclaimer: Alle bovenstaande argumenten worden waarschijnlijk genegeerd. Eto’o is namelijk een hype-aandeel. Dat wil je hebben, ook als je weet dat het rendement laag zal zijn. En, toegegeven, het is ook wel eens lekker op de Nederlandse velden naar een speler te kijken die niet elke week zijn ballen mist als Lex Immers. Tip: misschien zou Feyenoord eens moeten informeren. Die club heeft geld in kas én geen spits.