‘Frankenstein’ wil hoofden transplanteren

12-08-2014 07:09

Een Italiaanse arts zegt dat het transplanteren van menselijke hoofden mogelijk is geworden dankzij een technische doorbraak. Zijn ‘ontdekking’ wordt echter niet echt enthousiast ontvangen in de medische wereld.

Neurowetenschapper Sergio Canavero kwam vorig jaar al met het idee. Hij zei toen dat transplantatie van twee hoofden geen probleem hoeft te zijn. De twee patiƫnten zouden tegelijk onthoofd moeten worden. Dan zouden de koppen worden gekoeld en uitgespoeld en dan zou het hoofd met lijm op het nieuwe lichaam worden geplakt.

Sergio werd meteen Frankenstein genoemd en keihard uitgelachen. In zijn theorie werd bijvoorbeeld niet beschreven hoe hij het ruggenmerg van de patiƫnt dacht te verbinden met zijn nieuwe hoofd. Maar daar heeft Sergio nu ook wat op bedacht. Hij denkt dat het mogelijk is om beenmerg van twee mensen te mengen en zo het ene hoofd door het andere lichaam te laten accepteren, weet The Local.

Zenuwen

De arts zegt dat de methode werkt bij ratten. Hoe hij de tests op mensen wil uitvoeren, is niet helemaal duidelijk. De vrijwilligers melden zich vooralsnog niet bij bosjes aan. Critici zeggen trouwens dat Sergio’s idee onuitvoerbaar is. Het aansluiten van de zenuwen is een obstakel waar nog niks op is bedacht.

Een professor verwoordt het als volgt: “De Sovjet-Unie experimenteerde destijds met apen. Ze gingen twee weken na de transplantatie dood. Het hart bleef wel werken, maar de neurologische functies werkten niet. Het kan gewoon niet.” Hij voegt eraan toe dat gezichtstransplantaties wel mogelijk zijn, maar niet vaak worden uitgevoerd.

BuzzO/TPO