Politiek

Jozias van Aartsen terug van vakantie voor spoeddebat

12-08-2014 16:03

De burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) keert terug van zijn vakantie voor een spoeddebat over de situatie in de Haagsche Schilderswijk. Dit meldt het ANP. 

Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisten eerder vandaag al een spoeddebat met de burgemeester om tekst en uitleg te krijgen over de gebeurtenissen in de Schilderswijk.

Twee leden van de SP sloten zich dinsdagmiddag aan bij Groep De Mos en PVV, die al eerder op spoedoverleg met Van Aartsen aandrongen.

De partijen sturen aan op een extra raadsvergadering op donderdag. “Van groot belang is dat de burgemeester daarbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester”, zegt initiatiefnemer Richard de Mos.

Volgens De Mos heeft het gemeentebestuur gefaald in de optredens tegen demonstranten, onder meer door te stellen dat bij de Gaza-demonstratie geen grenzen zouden zijn overschreden en niet is opgetreden tegen IS-sympathisanten in de Schilderswijk.

Fractievoorzitter Bart van Kent (SP) ondersteunt samen met fractiegenoot Aisha Akhit de roep om een spoeddebat, waardoor de aanvraag van een extra raadsvergadering volgens de Gemeentewet mogelijk wordt.

Negen handtekeningen van raadsleden zijn daarvoor voldoende, aldus Van Kent. “De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden. Dat is ons advies”, aldus het raadslid. “Juist nu moet een burgemeester de leiding nemen.”