Nieuws

Russisch konvooi naar Oekraïne

12-08-2014 07:32

Een Russisch konvooi van zo’n 280 trucks met humanitaire hulpgoederen is dinsdag vanuit Rusland vertrokken richting Oost-Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

Volgens de website Russia Today (RT) vervoeren de trucks voedsel, geneesmiddelen en drinkwater. Behalve 400 ton graan, 100 ton suiker en 62 ton babyvoeding bevat het konvooi 12.000 slaapzakken en 69 generatoren.

“Er zijn afspraken gemaakt met Oekraïne”, zei de Russische presidentswoordvoerder Dmitri Peskov. Maandag waarschuwden de Verenigde Staten dat iedere Russische inmenging in Oekraïne zonder toestemming van Kiev “onacceptabel” is en een schending van het internationale recht zou zijn.

Rusland heeft ondertussen een troepenmacht van 45.000 man verzameld langs de Oekraïens-Russische grens, meldt de NAVO. Die waarschuwt dat de humanitaire actie als dekmantel zou kunnen dienen voor een Russische invasie.

Deze humanitaire missie wordt volgens woordvoerder Peskov uitgevoerd door burgers en niet met behulp van het Russische leger. Volgens regionale autoriteiten in Moskou zijn de hulpgoederen “verzameld door inwoners van Moskou en de regio rondom de hoofdstad”, meldt Russisch persbureau Ria Novosti.

ANP