Sterilisatie vrouwen verboden in Iran

12-08-2014 08:25

Het Iraanse parlement heeft maandag permanente vormen van geboortebeperking zoals de sterilisatie van vrouwen verboden. Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei had eerder opgeroepen tot maatregelen om het aantal inwoners van het Aziatische land op te krikken. Volgens de hoogste geestelijke moeten meer baby’s “de nationale identiteit versterken” en “onwenselijke aspecten van de westerse levensstijl tegengaan”.

Een Iraanse vrouw heeft momenteel gemiddeld 1,6 kinderen. Door die lage vruchtbaarheid kan de Iraanse bevolking van momenteel ruim 75 miljoen dalen tot 31 miljoen in 2094, aldus een parlementariƫr. 47 procent van de Iraniƫrs zou dan boven de 60 zijn.

Tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, die van 1980 tot 1988 aan 400.000 tot 1 miljoen mensen het leven kostte, werden Iraanse vrouwen ook al aangemoedigd meer kinderen te krijgen. Het mullahbewind had toen kanonnenvoer nodig. In de jaren 90 zette het bewind een rem op de bevolkingsgroei uit vrees dat de economie die niet aankon. Condooms werden ruimschoots beschikbaar. Dat beleid wordt nu kennelijk weer omgebogen. Critici zien er een poging van de conservatieven in om de Iraanse vrouwen, van wie velen hoog opgeleid zijn, weer te ketenen aan de traditionele rol van echtgenote en moeder.

ANP/TPO