Egypte doet voorstel voor langdurige wapenstilstand Gaza

13-08-2014 07:11

Na 2 dagen van onderhandelingen in Caïro heeft Egypte de Israëlische en Palestijnse vertegenwoordigers een voorstel gedaan voor een langdurige wapenstilstand. Dat melden functionarissen van de Palestijnse Autoriteit woensdag in Israëlische media.

In het voorstel staat onder meer dat Israël moet stoppen met luchtaanvallen op Gaza en dat de 500 meter brede bufferzone tussen Gaza en Israël moet worden verkleind.

Er is echter nog geen overeenstemming over een eventuele ontwapening van Hamas in Gaza. Ook moet er nog worden onderhandeld over Hamas’ eis om de Gazastrook vanuit Israël weer toegankelijk te maken.

Het Egyptische voorstel is nog niet vrijgegeven en de Israëlische en de Palestijnse delegatie hebben zich er nog niet over uitgesproken.

Moeizaam

Dinsdag liet de plaatsvervangende Hamasleider Moussa Abu Marzouk weten dat de onderhandelingen moeizaam verliepen. “De eerste wapenstilstand verliep zonder iets te bereiken. Dit is de tweede en laatste wapenstilstand.”

De Israëlische minister Yair Lapid van Financiën zei tegen het Israëlische tv-station Channel 2 dat de kloof tussen de twee kampen nog altijd “groot” is.

Harder treffen

Indien er geen akkoord komt, loopt het huidige 72 uur durende staakt-het-vuren, dat zondag is ingegaan, woensdagavond om middernacht af. “Er is een kans dat er rond middernacht opnieuw gevochten wordt”, zegt Lapid. “Maar dit keer zullen we hen veel harder treffen.”