Geschorste faaltandarts spoorloos

13-08-2014 10:54

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een tandarts voor een jaar geschorst omdat hij ten onrechte allemaal ingrijpende behandelingen aan het gebit van een patiƫnte had uitgevoerd. Zo plaatste hij een brug zonder dat hij eerst goed onderzocht of dat nodig was. Uit een second opinion bleek dat de hele behandeling zinloos was en de tandarts had dat vooraf moeten weten.

De vrouw is meerdere keren teruggegaan omdat de brug niet goed zat en heeft enorm veel pijn gehad. De tandarts zelf is inmiddels echter met de noorderzon vertrokken. Het tuchtcollege heeft meerdere keren contact met hem proberen te krijgen, op diverse adressen, maar er is geen spoor meer van de man.

De tuchtrechter neemt dit de tandarts erg kwalijk. “Het tandheelkundig handelen is onder de maat geweest. Bovendien is verweerder in de loop van het jaar 2012 voor klaagster onvindbaar geraakt en is dat gebleven. Dit is onzorgvuldig en het past een tandarts niet. Op het laatst vermelde werkadres is hij onbekend. Hierdoor kan hij geen verantwoordelijkheid afleggen voor zijn handelen, hetgeen hem door het college zwaar wordt aangerekend. Hij onttrekt zich zo aan de tuchtrechtspraak”, zo luidt het oordeel van de tuchtrechter.

De behandelingen vonden plaats in 2011 en 2012. De inschrijving van de tandarts in het BIG-register, waar iedere arts een inschrijving moet hebben, is met een jaar geschorst. Dit is een van de zwaarste straffen die het tuchtcollege kan opleggen.