Rel op gemeentehuis Amsterdam

13-08-2014 09:24

In Amsterdam is topambtenaar Vincent van Woerkom opgestapt na een knallende ruzie te hebben gehad met gemeentesecretaris Arjan van Gils. Van Woerkom is financieel directeur van de gemeente Amsterdam. Hij is een machtige ambtenaar, de tweede man, die onder de eerder opgestapte wethouder Pieter Hilhorst aan de financiƫle touwtjes trok.

Officieel luidt zijn titel ‘directeur Middelen en Control’, maar werd ook wel ‘wethouder Van Woerkom’ genoemd omdat hij degene was die het beleid bepaalde.

Volgens bronnen van De Telegraaf is hem in een gesprek met de gemeentesecretaris, de hoogste ambtelijke baas, te kennen gegeven dat hij niet verder kan gaan als financieel topman van de gemeente. In juli lekte al een rapport uit van een extern onderzoeksbureau, waarin het stadsbestuur gewaarschuwd wordt dat een bezuinigingsoperatie van 120 miljoen euro niet gehaald wordt als er niet snel extra maatregelen worden genomen.

De krant zegt dat de redenen voor het vertrek divers zijn, maar vooral te maken hebben met haperende bezuinigingen en nieuwe opdoemende miljoenentegenvallers. Zijn positie wordt nu waargenomen door directieleden van de Dienst Middelen en Control.

Van Woerkom is overigens niet ontslagen. Hij gaat zich bezighouden met de komst van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.