VN: 1.500 Yezidi’s en christenen als seksslaaf gebruikt

13-08-2014 12:51

De gezant van de Verenigde Naties (VN) in Irak heeft ernstige zorgen over toenemende berichten over grootschalig seksueel misbruik door de militanten van de Islamitische Staat (IS). Dit staat in een verklaring die de VN woensdag naar buiten bracht.

“Er zijn voortdurend meldingen over geweld, waaronder ook seksueel geweld, tegen vrouwen, tienermeisjes en jongens die tot de minderheden in Irak behoren”, zo stellen VN-gezant Nickolay Mladenov en de VN-afgevaardigde voor seksueel geweld in conflictgebieden, Zainab Hawa Bangura.

Er komen bij de VN gruwelijke verhalen binnen over ontvoering en gevangenname van yezidi’s, christenen en Shabakken en berichten over barbaarse verkrachtingen.

De VN meldt dat mogelijk rond de 1.500 yezidi’s en christenen gedwongen om als seksslaaf te dienen. “We veroordelen dit doelbewuste en barbaarse misbruik van vrouwen en kinderen door de Islamitische Staat ten zeerste”, schrijft Mladenov.

“We herinneren de gewapende groeperingen er aan dat dit een grove schending is van mensenrechten, die kan worden gezien als misdaden tegen de menselijkheid”, waarschuwde Bangura.