Binnenland

Werkstraf geëist vanwege ‘interne negergrap’

13-08-2014 12:14

De rechtbank in Arnhem heeft veertig uur werkstraf geëist tegen Ruben W. voor discriminatie vanwege ras. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover ThePostOnline. W. wees een sollicitant voor een stageplek af onder meer vanwege zijn huidskleur. W. wilde zijn baas e-mailen, maar stuurde het bericht per ongeluk naar sollicitant Jeffrey Koorndijk. Die zette het online, waarna het viraal ging. W. schreef:

“Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.”

‘Interne grap’

De zaak tegen W. is meerdere keren uitgesteld en werd vanmorgen voor een meervoudige kamer behandeld in het bijzijn van zowel W. als Koorndijk. In verband met de veiligheid van W. verbood de rechtbank aanwezige media om de stem van hem op te nemen.

‘Afgewezen op cv’

W. gaf aan dat hij Koorndijk heeft afgewezen op zijn cv en pas later via een foto op internet zag dat hij een gekleurde huidskleur heeft. Hij wilde een grapje maken richting zijn baas en zei voor de rechtbank dat hij niet kan bevatten waarom hij juist deze woorden koos in zijn e-mail.

Psychische klachten

De advocaat van Koorndijk zegt dat zijn cliënt psychische klachten (PTSS) heeft overgehouden aan het voorval en bovendien is bedreigd. Daarom zou Koorndijk recht hebben op 1961,- euro schadevergoeding, maar dat vond de rechtbank niet op zijn plaats. Aanbiedingen voor een andere stageplaats hebben niet geleid tot een stage.

Ook W. ging het allemaal niet in de koude kleren zitten. Vanwege bedreigingen sliep hij tijdelijk bij zijn ouders en bovendien was zijn vriendin zwanger.

Mike de Wilde, eigenaar van Mike de Wilde Electronics, het bedrijf in kwestie, zei eerder dat het ging om een “interne grap” en dat er geen sprake is van discriminatie. De eigenaar van de zaak is W., altijd blijven steunen, maar heeft hem in afwachting van de rechtszaak op non-actief gesteld. Inmiddels is W. weer werkzaam voor Mike de Wilde Electronics.

Op 27 augustus volgt de uitspraak van de rechter.

Update 12.37 De advocaat van W. vindt dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden. Volgens hem is er spraken van een slechte grap, niet van discriminatie.

Update 17.38 Jeffrey Koorndijk heeft voor de camera van Omroep Gelderland gereageerd op de eis. Hij vindt de straf te laag en had liever gezien dat Ruben W. achter slot en grendel was beland.

Lees ook:
Ruben W. vervolgd vanwege ‘interne negergrap’
Afwijzing vanwege huidskleur (‘neger’) was interne bedrijfsgrap