‘Nederlandse Koerden niet tegengehouden bij afreizen naar Irak’

14-08-2014 08:31

Justitie houdt Nederlandse Koerden die naar Irak willen afreizen om daar tegen militanten van de Islamitische Staat (IS) te strijden niet tegen. Dit meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan dagblad Trouw.

Volgens de zegsman probeert justitie jihadgangers die naar Syriƫ en Irak afreizen en zich bij IS aansluiten wel tegen te houden. Het aansluiten bij een vreemde krijgsmacht is officieel strafbaar, maar volgens het OM zijn Koerdische strijders niet te vergelijken met de jihadisten.

Deze Nederlandse Koerden willen zich, in tegenstelling tot de IS-aanhangers, niet aansluiten bij een terroristische organisatie. “Vergelijk die jonge Koerdische Nederlanders met Nederlandse jongeren die zich melden voor het IsraĆ«lische leger. Die vervolgen we ook niet,” aldus een bron bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoeveel Nederlandse Koerden inmiddels strijden in Irak, is niet duidelijk. Bronnen zeggen tegen Trouw dat het aantal varieert tussen tientallen en enkelingen. Eerder sprak De Telegraaf al met enkele Koerden die zich in Irak bij de Peshmerga, het Koerdische leger, hebben aangesloten. Zij verwachtten ook al niet vervolgd te zullen worden.