Ook Amsterdam vecht uitspraak Zwarte Piet aan

14-08-2014 10:45

Amsterdam gaat de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet van begin juli aanvechten. Burgemeester Eberhard van der Laan gaat in beroep bij de Raad van State tegen de beslissing dat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Dat liet hij donderdag weten tijdens een persconferentie.

De rechter oordeelde destijds dat Van der Laan zorgvuldiger had moeten zijn bij de verstrekking van de vergunning. Hij had beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren, zo was de conclusie van de rechtbank. Die stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel nadruk legt op het slavernijverleden.

Traditie

Van der Laan stelt echter dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. “Het is veel meer dan een juridische discussie.” Bovendien is het volgens de burgervader niet enkel een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie. “Overal in het land vinden sinterklaasintochten plaats en gaan Sint en Piet op bezoek op scholen en in buurthuizen.”

Afbouwen

Wel is er afgesproken dat het ‘negatieve stereotype’ Zwarte Piet langzaam wordt afgebouwd bij de Sinterklaasintocht. In vier jaar tijd zullen de elementen worden afgebouwd die negatieve stereotypering zijn. Hoe dit precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De burgemeester wil daar niet veel over zeggen. “Maar hij zal nog door de schoorsteen komen.”

Zedenmeester

Verder meent de burgemeester dat hij zich niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. “Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.”

Eerder werd al bekend dat het zogenoemde Pietengilde, dat zegt honderden Zwarte Pieten in Amsterdam te vertegenwoordigen, ook in beroep gaat tegen de uitspraak.